ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Parlamentul European a avut loc expoziția dedicată promovării iei, fiind expuse modele de ii din toate regiunile țării, în contextul în care pe 24 iunie se sărbătorește Ziua internațională a iei.

Evenimentul a fost organizat de europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă și ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

„Este un eveniment de suflet care vrea să promoveze o tradiție a poporului român, o tradiție a femeilor din România, ia românească care a început să aibă recunoaștere nu numai la nivel european, dar și la nivel internațional și vedem că foarte mulți artiști moderni se inspiră din ia românească în diferite domenii”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a susținut că promovarea iei românești aduce în prim plan valorile României și diversitate în Uniunea Europeană. Social-democrata a mai spus că se dorește ca tinerele generații să știe că este foarte important să țină la ceea ce le reprezintă, și anume obiceiuri, tradiții și port popular.

„Eu cred că acest eveniment va fi pentru noi un eveniment de suflet, dar și un eveniment de promovare, un eveniment prin care vrem să arătăm că avem un port popular foarte frumos și acest port popular face din femeile românce să poarte acest port popular cu mai mult drag. În același timp, vrem să transmitem generațiilor viitoare că e foarte important să țină la ceea ce ne repezintă, obiceiuri, tradiții, port popular”, a mai spus Viorica Dăncilă.