ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O creștină devotată care susține că fiul ei de patru ani a fost obligat să participe la o paradă a homosexualilor a dat în judecată școala, în primul caz de acest fel din Marea Britanie, potrivit unui raport dailymail.

Izzy Montague, în vârstă de 38 de ani, a declarat că directorul școlii primare Heavers Farm Primary School din South Norwood, în sud-estul Londrei, i-a spus că fiul ei nu putea opta să nu participe la evenimentul din iunie 2018. Școala a trimis o scrisoare părinților la 19 iunie, invitându-i să ia parte la un marș al mândriei și să „celebreze diferențele care îi fac pe ei și pe familia lor speciali".

O săptămână mai târziu, doamna Montague a contactat școala și a cerut ca fiul ei să fie scutit de prezența la 29 iunie, deoarece era îngrijorată că acesta „ar putea fi implicat într-o manifestare publică de adeziune la opinii pe care ea nu le acceptă”. Solicitarea doamnei Montague a fost refuzată de directoarea Susan Papas, astfel că mama  a răspuns cu un e-mail lung pe 13 iulie..

La începutul celor opt zile de proces, judecătorul Christopher Lethem i-a descris pe doamna Montague și pe soțul ei ca fiind „creștini devotați născuți din nou", adăugând: „Nu, nu sunt creștini: „Ei poartă credința că relațiile sexuale ar trebui să nu existe sau să aibă loc în cadrul unei căsătorii de o viață între un bărbat și o femeie și că orice activitate în afara acestor limite este păcătoasă. De asemenea, ei spun că mândria este considerată a fi cel mai grav dintre păcatele de moarte.”

Instanța a auzit că doamna Montague a participat la o întâlnire cu doamna Papas pe 19 septembrie, în cadrul căreia fiica directoarei a purtat un tricou cu sloganul: „De ce să fii rasist, sexist, homofob sau transfob când ai putea să taci?.” Prezentând mărturii, doamna Montague a declarat în fața instanței că, înainte de incident, și-a exprimat îngrijorarea față de învățătoarea fiului ei cu privire la tipul de cărți pe care le citeau în clasă, inclusiv „o carte cu familii de același sex.”

Ian Clarke, care reprezintă școala, a declarat: „Deci, primești această scrisoare pe 19 iunie și vezi că este vorba despre celebrarea „lucrurilor care fac familia noastră specială". Doamna Montague a replicat: „Am simțit că îmi dădea lecții despre ceva legat de valorile britanice și că, într-un fel, noi nu aderăm la valorile britanice".
 
Dl Clarke a spus: „De asemenea, în declarația dvs. de martor, spuneți că scrisoarea a făcut un comentariu denigrator despre atitudinea părinților... unde scrie asta?"  Doamna Montague a răspuns: „Simt că această scrisoare a încercat cu adevărat să le insufle  părinților ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum".

Dl Clarke a spus: „Spuneți că scrisoarea vă forțează să vă îndoctrinați într-un stil de viață LGBT, unde scrie asta?".

Doamna Montague a declarat în fața instanței: „Nu știu, am simțit că a apărut un subiect. Este clar că nu eram la curent cu el, dar aceasta a fost modalitatea, după părerea mea, de a încerca să ne îndoctrineze, făcând să se creadă că face parte din lege sau din valorile britanice sau că face parte din programul național de învățământ. A fost o încercare de a vinde ceva ce nimeni nu voia să cumpere".

Citind de pe un blog publicat de școală la 18 iunie 2018, dl Clarke a spus: „În luna iunie a acestui an, sărbătorirea mândriei este despre a învăța despre diversitatea întregii noastre comunități școlare și despre combaterea bullying-ului". El a întrebat-o pe doamna Montague: „Din câte am înțeles, nu aveți o problemă cu sărbătorirea diversității întregii comunități școlare și cu combaterea bullying-ului?".

Aceasta a răspuns: „Eu, personal, nu este ceva ce aș sărbători. Nu este un lucru pe care aș alege să îl sărbătoresc. Cred că este bine ca întreaga comunitate să se reunească și să învățăm și să trăim împreună. Nu știu dacă vă referiți la celebrare ca la o petrecere. Nu este ceva la care aș participa.”

Dl Clarke a întrebat: „Nu cumva școala folosește pur și simplu luna iunie pentru a sărbători probleme mai largi de diversitate și toleranță?". Doamna Montague a răspuns: „Cred că se folosește de acest moment pentru a vinde ideea de indentitate de gen. Cred că poți sărbători cu ușurință diversitatea fără a avea de-a face cu o paradă  mândriei. Dar o lună în care se sărbătorește stilul de viață sexual este o problemă în orice lună", a răspuns dna Montague.   

Doamna Montague, susținută de Centrul juridic creștin, a dat în judecată școala pe motiv de discriminare directă și indirectă, victimizare și încălcare a obligațiilor legale în temeiul Legii educației din 1996 și al Legii drepturilor omului din 1998.

Este pentru prima dată când o instanță din Marea Britanie va examina legalitatea impunerii ideologiei LGBT în școlile primare.