ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 1.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Lisabona, la apelul unui partid de dreapta, pentru a denunța acuzațiile de rasism în Portugalia formulate de militanții de stânga aliniați mișcării „Black Lives Matter” (BLM), declanșate în SUA și UE după uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist alb la Minneapolis, informează AFP, citată de Agerpres.

„Portugalia, Portugalia, Portugalia!”, au scandat manifestanții pe principala arteră din capitală, în spatele unei banderole pe care era scris „Portugalia nu este rasistă!”, sloganul acestei manifestații.

Protestul a fost convocat de partidul Chega (Destul) cu mesajul „All lives matter” (Toate viețile contează) și se dorea un răspuns dat militanților de stânga ce au denunțat și în Portugalia rasismul și violența polițiștilor, în linia mișcării „Black Lives Matter” (Viețile negrilor contează), care a pornit din SUA și s-a răspândit internațional, mai ales în vestul Europei.

„Stânga radicală este cea care transmite această imagine eronată despre Portugalia ca fiind o țară rasistă”, a declarat Leonel Neves, un comerciant de 63 de ani care a manifestat pentru prima dată.

Liderul Chega a lansat pariul de „a-i scoate în stradă pe alegătorii săi de dreapta”, care „nu au obiceiul de a manifesta”, a explicat pentru AFP Riccardo Marchi, cercetător la Universitatea din Lisabona.

Vineri, un colectiv de asociații pretins antirasiste a îndemnat la o manifestație împotriva Chega, care a fost anulată în ultimul moment, de teama răspândirii coronavirusului, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri în regiunea Lisabona.
 
Aceasta nu e singura contra-manifestație din Europa, după ce săptmâna trecută un banner cu mesajul „White Lives Matter” (Viețile albilor contează) a fost purtat de un avion pe deasupra stadionului din Manchester City, în urma unei strângeri de fonduri desfășurate între membrii unui grup de suporteri ai echipei FC Burnley.