ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: MAE confirmă prezența unui român capturat de rebelii houthi din Yemen: Celula de Criză a fost activată.
 
„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, au precizat reprezentanții MAE pentru Știripesurse.
 
O navă cargo a fost deturnată în Marea Roșie de către rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, și se crede că până la 22 de membri ai echipajului au fost luați ostatici, informează Daily Mail.

Se pare că nava "Galaxy Leader", aflată sub pavilion Bahamas, a fost abordată de bărbați înarmați în timp ce se deplasa spre sud, pe lângă peninsula arabă, în drum spre India, în acest weekend.

Transportorul de vehicule este înregistrat pe numele unei companii britanice, care este deținută parțial de un magnat israelian, și este în prezent închiriat unei companii japoneze, potrivit rapoartelor. Conform Daily Mail magnatul evreu este Abraham Ungar considerat a avea legături cu Yossi Cohen, fostul șef al MOSSAD, serviciul de informații israelian.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că la bord nu se află cetățeni ai statului evreu, iar organizația a negat că nava ar fi israeliană, dar a calificat incidentul drept unul "grav". 

Potrivit unui oficial rebel și a unei surse maritime, nava a fost capturată de către rebelii și deviată către o zonă de coastă controlată de Houthi în Yemen.

Acest incident a avut loc după ce miliția - care a purtat un război civil sângeros împotriva guvernului yemenit începând cu anii 1990 - a promis că va ataca navele ca represalii pentru răspunsul Israelului la atacurile din 7 octombrie.

Gruparea rebelă a lansat un avertisment înfiorător că va ataca nave în această săptămână - cu un videoclip prezentat de liderul rebel Abdul-Malik al-Houthi, cu grafice cu nave care ard și se scufundă după ce au fost lovite de luptătorii miliției.

Videoclipul dramatic demonstrează planurile rebelilor de a trimite ambarcațiuni rapide pentru a ataca și captura nave, inclusiv nave civile. Se pare că astăzi și-a respectat promisiunea de a viza navele din Marea Roșie și din strâmtoarea Bab al-Mandab. 

Într-o declarație publicată astăzi pe rețelele de socializare, grupul a declarat: "Deturnarea unei nave de marfă de către Houthis în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, este un incident foarte grav cu consecințe globale".

Un purtător de cuvânt al Houthis a adăugat într-un comunicat: "Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice".

Săptămâna trecută, liderul Houthis, o mișcare islamistă care a lansat o serie de rachete spre Israel în ultimele săptămâni, a avertizat că va lansa noi atacuri asupra statului evreu. 

Abdulmalik al-Houthi a declarat: "Ochii noștri sunt deschiși pentru a monitoriza și căuta în mod constant orice navă israeliană în Marea Roșie, în special în Bab al-Mandab, și în apropierea apelor regionale yemenite".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul pentru deturnare, dar nu a furnizat nicio dovadă că nava a fost capturată la ordine iraniene.

Într-o declarație emisă în această după-amiază, el a afirmat: 'Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaționale', referindu-se aparent la susținerea iraniană a Houthis.

'Nava, deținută de o companie britanică și operată de o companie japoneză, a fost deturnată la ordinul Iranului de către miliția Houthi din Yemen.

'Nava a plecat din Turcia cu destinația India, având în dotare civili de diferite naționalități, fără a include israelieni. Nu este o navă israeliană'.

Biroul dlui Netanyahu a declarat că o navă - pe care nu a numit-o - a fost confiscată. 'Nu se aflau israelieni pe navă', iar Israelul nu a fost implicat în proprietatea sau operarea acesteia, a adăugat el.

'Acesta este un alt act de terorism iranian care reprezintă o escaladare a beligeranței Iranului împotriva cetățenilor lumii libere, cu ramificații internaționale concomitente în ceea ce privește securitatea rutelor maritime globale'.

Anterior, duminică, Houthis au declarat că toate navele deținute sau operate de companii israeliene, sau care poartă pavilion israelian ar putea fi vizate.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că 'suntem conștienți de situație și o monitorizăm îndeaproape'. 

Se pare că printre naționalitățile aflate la bordul navei se numără ucraineni, bulgari, filipinezi și mexicani, posibil și un român.

'La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naționalități, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi și mexicani și, se pare, și un român.

'Pe navă nu se afla niciun israelian.

'Acesta este un alt act de terorism iranian care exprimă un salt înainte în agresiunea Iranului împotriva cetățenilor lumii libere și creează implicații internaționale în ceea ce privește securitatea căilor maritime mondiale', se încheie comunicatul.

Potrivit datelor de urmărire disponibile public, ultima locație cunoscută a navei a fost sâmbătă la est de Port Sudan, în Marea Roșie.