Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat sâmbătă că reactorul 2 s-a deconectat automat in timpul dimineții de la Sistemul Energetic Național, din cauza reaparației unui tranzient în partea clasică a centralei.
 
De altfel, Unitatea 2 a fost reconectată la SEN vineri seara, după o deconectare automată cauzată tot de un tranzient în partea clasică a centralei în data de 20 iulie.

”Specialiștii CNE Cernavodă investighează, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care generează tranzientul pentru a elimina apariția acestuia și, implicit, deconectarea de la SEN”, arată un comunicat transmis sâmbătă de Nuclearelectrica, conform News.ro.

Deconectarea Unității 2 de la SEN se explică prin faptul că reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, să se deconecteze automat chiar și în cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasică a centralei.

”După identificarea cauzei și remedierea situației, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi reconectată la SEN”, precizează oficialii companiei.

Ei mai spun că apariția unor tranzienți la partea clasică a centralei nu implică niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător, sistemele centralei funcționând în conformitate cu proiectul, ceea ce explică deconectarea automată a reactorului de la SEN. 

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.