ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au participat, sâmbătă, la Târgu Mureș, la inaugurarea noii Unități de Suport Medical COVID-19, cu 90 de paturi, care a fost realizată în doar 10 zile, de la concept până la execuție, prin reamenajarea Sălii Polivalente din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, informează Agerpres

Amenajarea într-un timp atât de scurt a acestei unități medicale suport este expresia bunei colaborări a autorităților locale, centrului universitar prestigios de la Târgu Mureș și a autorităților centrale, a afirmat premierul Ludovic Orban. 

„Măsurile pe care le luăm dau rezultate, însă pericolul încă nu a trecut. Fac apel în continuare la cetățenii români să respecte regulile stabilite de autorități la propunerea specialiștilor, pentru protejarea sănătății tuturor și pentru a salva vieți”, a declarat prim-ministrul, potrivit paginii de social media a Guvernului României.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că particularitatea noii Unități de Suport Medical COVID-19 de la Târgu Mureș este faptul că aceasta e concepută pentru cazurile cu simptomatologie ușoară, însă are și 20 de paturi pentru terapie intensivă.

„Țin să menționez particularitatea acestei secții externe COVID - din cele 90 de paturi 20 sunt de terapie intensivă. Tocmai pe discuțiile care existau săptămâna trecută pe lipsa locurilor din terapie intensivă. Reașezarea managerială și capacitarea la optim a paturilor existente, precum și anchetele epidemiologice care să transforme un pacient suspect într-un pacient pozitiv sau negativ fac și acele locuri în terapiile intensive. Am avut această discuție astăzi, am promis că voi reveni tocmai pentru spitalele COVID ca suport. Am venit să vedem acest spital sau această secție exterioară și ca particularitate sunt acele 20 de paturi de terapie intensivă”, a afirmat ministrul Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Noua Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular este destinată bolnavilor confirmați pozitiv cu Covid-19, cu simptomatologie moderată, fiind amenajată pe o suprafață total construită de 2.369 mp, spațiile de îngrijire medicală fiind desfășurate pe 1.901,5 mp, putând fi asigurate condiții optime de îngrijire în 90 de paturi. Această unitate dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de unu - două paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8 - 16 mp, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase, precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță.

Fiecare salon dispune atât de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală, precum și de celelalte utilități necesare, o parte dintre saloane fiind conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie, tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale, precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.