ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici liliecii, nici pangolinii nu erau vânduți în piețele din Wuhan atunci când a început pandemia, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford. Oficialii chinezi au susținut că virusul, care provoacă COVID-19, provine din afara țării, dar se crede în general că acesta a venit dintr-un laborator de nivel înalt din Wuhan, unde au fost detectate cazurile inițiale, sau dintr-o piață de fructe de mare din apropierea laboratorului, informează Epoch Times.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în martie că organizația nu a găsit sursa virusului și că raportul pe care l-a întocmit, care a afirmat că virusul "foarte probabil" a avut o gazdă animală, nu a analizat în mod adecvat alte teorii.

Potrivit Universității Oxford, liliecii și pangolinii - cei doi suspecți principali în teoria dezvoltării naturale - aveau un alibi.

Universitatea a declarat că Unitatea sa de cercetare pentru conservarea faunei sălbatice (WILDCRU) s-a întâmplat să lucreze cu colegii săi din China pentru a colecta date din toate piețele din Wuhan, prin mai 2017 și noiembrie 2019 pentru a studia un virus diferit.

Studiul a plasat echipa "în locul potrivit la momentul potrivit pentru a documenta animalele sălbatice vândute în aceste piețe în perioada premergătoare pandemiei", a declarat profesorul David Macdonald, directorul WILDCRU, într-o declarație.

Studiul, publicat marți de revista Nature, precizează că echipa a documentat 47.381 de indivizi din 38 de specii vândute ca animale de companie sau pentru consumul uman, inclusiv bursuci, câini raton, arici, păuni și reptile, dar nu și lilieci sau pangolini.

"Liliecii sunt de fapt rar consumați în China Centrală, unde fotografiile de pe piață înfățișează în general Indonezia. Comerțul cu pangolini este încă o problemă semnificativă în alte orașe și noduri comerciale din China, dar nu și în Wuhan", a declarat Macdonald.

Întrebările în jurul originii virusului au luat amploare în ultima vreme, mai mulți oameni de știință care au respins teoria scurgerilor din laborator revenind acum asupra declarațiilor lor. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat la 26 mai că dorește ca serviciile de informații să prezinte un raport privind originea virusului Covid în 90 de zile.

Downing Street a declarat, de asemenea, că OMS trebuie să "exploreze toate teoriile posibile", deși un fost șef al serviciilor de informații a declarat că organizația este, în opinia sa, "o cauză pierdută". Luna trecută, 18 cercetători internaționali au semnat o scrisoare prin care au insistat pentru o "anchetă adecvată" privind originea virusului. Epidemiologul american Ralph Baric se numără printre semnatari.