ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși în cadrul spitalului Floreasca a fost inaugurată pe 9 aprilie 2015, cu mare fast de către ministrul sănătății Nicolae Bănicioiu, o unitate modernă pentru arși, cei răniți în tragedia de la clubul Colectiv nu au fost duși în cele 5 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.

După 15 ani în care s-au investit peste 8,5 milioane de euro, unitatea ultramodernă din cadrul Spitalului Floreasca a rămas nefolosită din cauza unor probleme tehnice, după cum a dezvăluit astăzi ministrul sănătății pentru Europa FM.

Nicolae Bănicioiu a declarat inițial că unitatea specială „e în stare de a fi funcțională”, apoi întrebat ce înseamnă „în stare de a fi funcțională”, ministrul a admis că „din câte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în câteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică”.

Aici puteți vedea știrea din aprilie 2015 de la TVR. 

Bănicioiu a mai precizat că a fost inaugurată în aprilie pentru că altfel s-ar fi pierdut banii de la Banca Mondială, care finanțează proiectul.


Apoi profesorul Ioan Lascăr a dezvăluit că această secție, care este una dintre cele mai moderne din Europa, a rămas nefolosită din două motive: capacitatea prea mică pentru numărul mare de pacienţi și lipsa de personal.

”Din două motive nu am folosit-o cu ocazia apariţiei acestui tragic eveniment. Având în vedere numărul mare de bolnavi gravi arşi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă, respectiv 14, dimensiunile Unităţii de Arşi care este reprezentată de cinci paturi pentru îngrijirea bolnavilor arşi sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacienţilor. Din motive de strategie terapeutică, am convenit şi am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă. Ar fi evident ilogic să utilizăm resursa umană, să o alergăm între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc”, a declarat Ioan Lascăr șeful Clinicii de Arși din Spitalul Floreasca pentru Digi24.

Vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity.

Un număr de 146 de răniţi au fost internaţi în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în stare gravă sau critică, prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat. În prezent, în spitalele din Capitală, mai sunt internaţi aproximativ 130 de răniţi.