ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă localitate din Republica Moldova a votat o Declarație de Unire cu România. Este vorba despre comuna Nișcani, din raionul Călărași, care astfel se adaugă pe lista celor zece localități care au făcut acest demers.

Satul Nișcani, raionul Călărași, a devenit a 11-a localitate din Republica Moldova care în anul Centenarului Marii Uniri își proclamă Unirea cu România.

În Declarația de Unire semnată de primarul localității și de consilierii locali se afirmă că ”În numele Moldovei răsăritene, în general, și al cetățenilor satului nostru, în particular, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta de azi înainte și pentru totdeauna, satul  Nișcani, raionul Călărași, se unește cu Patria-Mamă, România”, potrivit ziarmoldova.md.

Celelalte 10 localități din R. Moldova care au adoptat declarații simbolice de Unire cu România sunt: Parcova (Edineț), Ulmu, Bardar, Ruseștii Noi, Puhoi și Văsieni (toate din Ialoveni), Feștelița (Ștefan Vodă), Opaci (Căușeni), Gotești (Cantemir) și Săseni (Călărași).

În replică, președintele Igor Dodon a declarat că gestul unor localități din Republica Moldova de a semna o declarație simbolică de unire cu România reprezintă dovada ca unionismul reprezintă un curent anticonstituțional.

"Noi suntem răbdători, dar totul are o limită, fiindcă cei obraznici nu știu de bun simț. În aceste zile, unioniștii sponsorizați și îndemnați de unii ideologi imperialiști de aici sau de peste Prut au trecut această limită. Este o dovadă că s-a îngroșat gluma cu unionismul. Aceasta e deja acțiune anticonstituțională vădită”, a declarat liderul de la Chișinău, citat de Mediafax.