ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:25 Curtea de Apel București (CAB) a decis, luni, că nu are competența materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în dosarul ''10 august'', procesul fiind mutat la Tribunalul București, transmite Agerpres.

Instanța a admis în acest sens o cerere făcută de foștii șefi ai Jandarmeriei implicați în acest caz, care au solicitat la procesul să fie mutat la Tribunalul București.

„Admite excepția necompetenței materiale a Curții de Apel București - Secția I Penală - judecător de cameră preliminară. Declină competența de soluționare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanța nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în favoarea Tribunalului București - judecător de cameră preliminară. În baza art. 29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoș Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare în privința dispoziției de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale. Definitivă în privința restului dispozițiilor", se arată în decizia luată de judecătoarea Ruxandra Grecu de la Curtea de Apel București.

Știrea inițială

Curtea de Apel București va dezbate astăzi cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei în dosarul "10 August". Săptămâna trecută, magistrații au amânat pentru luni discutarea solicitării. Șefii Jandarmeriei implicați în caz urmau să fie citați, precizează Agerpres. În ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu a explicat faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosar și nici nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii.
 
Marțea trecută, procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial soluția de clasare a dosarului ''10 august'' și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie.

Soluția de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

Dacă magistratul de la Curtea de Apel București va aproba ordonanța DIICOT, se va redeschide urmărirea penală față de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române; comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI.

Aceștia vor fi cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

În ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu a explicat faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ''10 August'' și nici nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii.

Giorgiana Hosu arată că șefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declarații atunci când au fost chemați la Parchetul Militar, însă ei ar fi trebuit citați la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată și niciun martor nu au fost citați la DIICOT, cu excepția unor oficiali - și anume Carmen Dan, Speranța Cliseru, Aurelian Bădulescu și Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.