ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


USR vine cu o nouă propunere controversată. Doar că de această dată e vorba de un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar putea băga după gratii mulți români nostalgici.

Un grup de parlamentari USR a depus la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoare pentru cei care promovează ideile și doctrinele comuniste, informează Adevărul. 

Este vorba despre o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist, iar cei care ar încălca prevederile acesteia ar risca o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani. 
 
„Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist și combaterea incitării la ură, la discriminare și violență pe motiv de diferență de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist”, se arată în proiectul care a fost depus de 28 de parlamentari USR. 

Sancțiuni sunt prevăzute în proiectul celor de la USR și pentru persoanele care utilizează în public simbolurile comuniste, distribuie sau pun la dispoziție publicului, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste. 

Pe de altă parte, în proiectul de lege se menționează că nu constituie o infracțiune „fapta prevăzută dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public”. 
Astfel, inițiatorii proiectului propun să fie pedepsiți cu închisoarea sau cu interzicerea unor drepturi cei care inițiază organizații cu caracter comunist, aderă la un astfel de grup sau sprijină, sub orice formă o asociere de acest fel.    

Riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi și cei care confecționează, vând, răspândesc sau dețin simboluri comuniste. 

Nu este singura propunere controversată a celor de la USR. Recent, Andrei Caramitru a susținut că după ce partidul său va ajunge la guvernare, în fiecare capitală de județ va fi construit un muzeu al luptei anti-corupție și fiecare elev, student și bugetar va fi obligat să meargă acolo două zile pe an.

”După ce scăpăm de javrele astea penale, vinovații sunt pedepsiți și autostrăzile încep sa fie construite, mai e ceva de făcut. Să construim in fiecare capitală de județ un muzeu al luptei anti-comuniste și un muzeu al luptei anti-corupție. Și fiecare elev, student și angajat la stat să petreacă OBLIGATORIU 2 zile pe an acolo. In plus - în toate școlile - cursuri obligatorii despre anti-comunism, anti-coruptie și educatie civică, date de ONG-uri cu oameni cu experiență”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.