Medalia de aur și Premiul special al secțiunii "Medicină și sănătate" pentru specialiștii Spitalului Militar Central, la Concursul internațional de inventică de la Bruxelles. În parteneriat cu profesori de la Universitatea Politehnica București, medicii de la Spitalul Militar au creat o noua proteză de șold care folosește un sistem inovator de fixare și presupune o intervenție chirurgicală minim invazivă.

Ideea acestui proiect a aparținut maiorului medic asistent universitar dr. Moga Marius, din Secția Clinică Ortopedie și traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an, a inițiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universității Politehnice din București, potrivit MApN.

Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situația luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. În ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic și tratament pentru pacienții săi, mulți dintre aceștia fiind diagnosticați cu diferite afecțiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică.
 
Banii pentru noua proteză ar putea veni prin atragerea de fonduri europene, sau de la investitori.

Pentru invenția "Proteză de șold scurtă femurală cervicală" s-a obținut brevetul național. Anul viitor se vor face demersuri pentru omologarea, la nivel internațional, a acestui dispozitiv medical.

La concursul internațional de la Bruxelles au fost înscrise în competiție 31 de invenții românești, majoritatea în stadiul de prototip sau produs, pentru care s-au obținut 23 de medalii de aur, 8 medalii de argint și 29 de premii speciale.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews