ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin doi ucraineni ar putea fi în spatele exploziilor de la Nord Stream, potrivit unei anchete efectuate de cotidianul Suddeutsche Zeitung și de alte ziare europene, scrie TASS.
 
Biroul de Investigații Criminale din Germania a descoperit că agenția de turism Feeria Lwowa din Polonia a închiriat iahtul Andromeda folosit de suspecții exploziilor de la Nord Stream.
 
Ziarul spune însă că multe lucruri indică faptul că Feeria Lwowa era o companie falsă. Aceasta a fost înființată în 2016 și înregistrată de doi ucraineni.
 
Nu era nimic extraordinar la această companie înainte de 2020, dar în timpul pandemiei a câștigat brusc 2,8 milioane de euro. Astăzi, ea este deținută oficial de o femeie de 32 de ani din Kerch, pașaportul ei ucrainean fiind înregistrat în documentele companiei poloneze.

O ucraineancă în vârstă de 55 de ani este director și acționar al companiei false din septembrie 2021. Potrivit ziarului, femeia este, de asemenea, director al mai multor companii din Polonia și Ucraina. Suddeutsche Zeitung nu exclude că suma de 2,8 milioane de euro ar putea avea legătură cu asigurarea Andromeda.

Sursa citată mai precizează că mai mulți membri ai presupusului grup de sabotaj care ar putea fi implicați în exploziile de la Nord Stream au folosit pașapoarte false bulgărești și românești pentru a închiria iahtul Andromeda.

Unul dintre aceste pașapoarte a fost emis pe numele unui cetățean român, Ștefan Marcu, care, potrivit Suddeutsche Zeitung, ar putea fi de fapt un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani, probabil un militar al armatei ucrainene. Bărbatul ar avea tatuaje specifice, iar acum participă la o operațiune de luptă în Ucraina.
 
Suddeutsche Zeitung și partenerii săi au mai identificat încă un cetățean ucrainean care ar putea fi implicat în actul de sabotaj. Este vorba despre un bărbat din Odessa, cunoscut de anchetatori. Se presupune că acesta nu a luat parte la actele de sabotaj ca atare, ci a jucat mai degrabă un rol auxiliar.