ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE La scurt timp după ce candidatul desemnat aseară, Ion Păduraru, a anunțat că renunță la această calitate, președintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat decretul prin care acceptă noul candidat al PD – Pavel Filip.

Timofti a declarat, cu această ocazie, că aseară doar 44 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova și-ar fi confirmat disponibilitatea de a-l vota pe oligarhul Vladimir Plahotniuc în funcția de premier, ceea ce l-a și determinat să-l propună pe Ion Păduraru.

La rândul său, Pavel Filip a spus că pentru el urmează o perioadă grea, în care trebuie să consulte toate fracțiunile parlamentare, însă el speră că Legislativul va accepta candidatura sa și va învesti noul Guvern în termenul prescris de lege.

În mod firesc, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a forma Guvernul, alege echipa și prezenta în Parlament programul său de guvernare. Termenul maxim admisibil de această dată este, însă, 29 ianuarie, când expiră trei luni de la demiterea Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. Pentru debarcarea acestuia au votat în toamnă Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, ambele în opoziție, dar și deputații Partidului Democrat, care făceau parte din coaliția de guvernare, iar acum au înaintat propriul candidat la șefia Executivului de la Chișinău.


Știrea inițială

Candidatul desemnat aseară de președintele moldovean, Nicolae Timofti, la funcția de șef al Guvernului de la Chișinău, Ion Păduraru, a anunțat public că renunță la această calitate. Decizia este motivată, potrivit spuselor sale, de reconfirmarea unei majorități în Parlamentul Republicii Moldova, care are propriul candidat – Pavel Filip, ministru în exercițiu al Tehnologiei Informației și membru al Partidului Democrat (PD).

Păduraru a mai adăugat că președintele Timofti a și revocat decretul prin care el a fost desemnat candidat la funcția de premier.

„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară.  În situația în care există o majoritate declarată, nu mai are rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe. Nu are sens să tergiversez desemnarea prim-ministrului”, a declarat Păduraru în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, în opinia sa, candidatura lui Pavel Filip este una de compromis.

Astfel, în condițiile unei decizii emise în decembrie 2015 de Curtea Constituțională de la Chișinău, președintele Timofti ar fi obligat să semneze un nou decret, privind desemnarea lui Pavel Filip în calitate de candidat la șefia Guvernului moldovean. Termenul maxim admisibil pentru învestirea unui nou Executiv la Chișinău este data de 29 ianuarie, altfel urmând să fie declanșate alegeri anticipate.

Ieri, președintele Nicolae Timofti a respins candidatura Vladimir Plahotniuc, care i-a fost propusă repetat de PD, a cărui finanțator și lider informal este chiar oligarhul moldovean.  În sprijinul acestui refuz, Timofti a invocat gravele suspiciuni de integritate ce planează asupra lui Plahotniuc, acesta fiind acuzat că a reușit să-și impună controlul de facto asupra unor importante instituții ale statului și justiției din Republica Moldova. Tot ieri, un grup de șapte deputați ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care au semnat inițial declarația de înființare a noii majorități parlamentare, au anunțat că-și retrag semnăturile în sprijinul lui Plahotniuc, ceea ce i-a servit un argument în plus șefului statului.

Astăzi însă, șase liberal-democrați s-au alăturat din nou majorității, semnând în susținerea lui Pavel Filip.

Numele acestuia a figurat, bunăoară, într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă, care a scris despre casa de lux în care locuiește demnitarul, înregistrată pe numele unuia dintre fiii lui, de numai 24 de ani, pe care Filip nu a indicat-o în declarația sa cu privire la venituri și proprietate.