ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un proiect cu totul special a prins contur la Spitalul Fundeni din București, prin inițiativa părintelui Mihail Bucă, arhidiacon și protopsalt al Catedralei Patriarhale, fondator și dirijor al Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române. Alături de Valentina Toma, director al Fundației Turnu Ajutor și Speranță, părintele Bucă a reușit să mobilizeze resurse și oameni pentru amenajarea unei secții de oncologie pentru copiii bolnavi de cancer, relatează Știripesurse.

Totul a început dintr-o suferință personală – lupta fetiței sale, Irene Ecaterina, cu leucemia mieloblastică. Acest moment greu i-a determinat pe părintele Mihail și soția sa, Daniela, să își dedice timpul și resursele pentru a aduce un strop de speranță altor copii care se confruntă cu aceeași boală.

O secție din containere, transformată într-un spațiu sigur și primitor

Valentina Toma a explicat, la RRC, cum s-a derulat proiectul: „Este vorba de o secție de spitalizare de zi, o secție oncologică pentru copiii bolnavi de cancer. În momentul de față am finalizat partea de montaj a covorului PVC și a tapetului, urmând să ne ocupăm de partea de mobilare pentru a da secția cât mai curând în funcțiune. A fost un proiect tare drag nouă.”

Inițiativa a vizat relocarea și modernizarea unei secții modulare alcătuite din 18 containere: „Am pornit la drum cu gândul doar de a muta această secție... Numai că după ce le-am demontat, mutat și remontat, ne-am dat seama că nu ne putem opri aici, că trebuie mers puțin mai departe”, a precizat Valentina Toma.

Printre lucrările necesare s-au numărat refacerea instalației electrice și sanitare, montarea unui acoperiș nou și modernizarea interioarelor.

Un loc sigur pentru copiii cu imunitatea scăzută

„S-a gândit această secție ca o secție tampon, astfel încât copiii să poată veni să-și facă tratamentele cu citostatice, după care să plece acasă”, a explicat Valentina Toma. Astfel, copiii pot evita riscurile de infecții asociate cu secția principală de oncologie a spitalului.

Mărturia părintelui Mihail Bucă

Părintele Mihail Bucă a vorbit despre felul în care durerea personală a fost transformată în sprijin pentru alții: „Am primit această ‘binecuvântare’, această boală, leucemie mieloblastică, pentru că am găsit resurse în această supărare și tristețe maximă și această apăsare, încât am putut să facem ceva. Așa a fost lucrarea, așa a fost chemarea.”

De la această suferință, părintele și-a găsit puterea să contribuie la schimbare: „Și după ce ne-am tratat, ne-am vindecat, prima mărturie și prima lucrare a noastră a fost din banii lui Irene, din contul ei, din ce s-a strâns pentru noi, am început să lucrăm către Fundeni.”

O lucrare care s-a extins cu ajutorul multor oameni de bine

Alături de Fundația Turnu, numeroase firme și persoane fizice au susținut proiectul: „Astfel de proiecte nu poți să le faci singur. Când nu mai poți să faci, trimite Dumnezeu oamenii potriviți”, a spus Valentina Toma, care a amintit și partenerii ce au contribuit la reușita acestui proiect.

Costuri mari, dar și un efort colectiv

Costurile lucrărilor s-au ridicat până acum la aproximativ 60.000 de euro. „Mai avem nevoie de bani acum ca să mobilăm. Avem un buget undeva la 75.000 lei, ca să putem să o dotăm, să facem toată zona de recepție și zona de saloane”, a precizat Valentina Toma.

Apel pentru solidaritate

„Sunt foarte mulți părinți care suferă alături de copiii lor și, din păcate, cancerul nu mai are vârstă”, a subliniat părintele Mihail Bucă. „Am încercat să produc această vibrație la nivel național și să ajutăm spitalul Fundeni. N-am putut mult, atât cât am putut, am făcut. Acum sunt chemați toți să facă și statul român să se implice foarte mult.”

În încheiere, Valentina Toma a transmis un mesaj mobilizator: „Cel mai fericit este cel care dă, decât cel care primește. Te îmbogățești sufletește foarte mult și ai o stare atât de frumoasă pe care este greu să o explici în cuvinte.”