ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Reprezentanții statelor membre ale OMS au convenit asupra unei noi versiuni a ”Tratatului privind pandemiile”, care va fi supusă la vot luna viitoare.

„Națiunile lumii au făcut istorie astăzi la Geneva”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, după ce statele membre au convenit miercuri asupra proiectului de tratat privind pandemia.

„Ajungând la un consens cu privire la acordul privind pandemia, nu numai că au pus în aplicare un acord generațional pentru a face lumea mai sigură, dar au demonstrat, de asemenea, că multilateralismul este viu și bine și că, în lumea noastră divizată, națiunile pot lucra încă împreună pentru a găsi un teren comun și un răspuns comun la amenințările comune. Mulțumesc statelor membre ale OMS și echipelor lor de negociere pentru previziune, angajament și munca lor neobosită. Așteptăm cu interes examinarea acordului de către Adunarea Mondială a Sănătății și - sperăm noi - adoptarea acestuia”, a continuat liderul OMS.

Acordul a fost încheiat de Organismul interguvernamental de negociere (INB), comitetul înființat de OMS pentru negocierea tratatului, după mai mult de trei ani de negocieri.

Potrivit comunicatului de presă al OMS, proiectul de tratat de bază privind pandemia include instituirea unui „sistem de acces la agenții patogeni și de partajare a beneficiilor”, care să permită schimbul de date între guverne și companiile farmaceutice în vederea dezvoltării și furnizării rapide de „produse de sănătate legate de pandemie” în timpul unei pandemii. Aceste „produse de sănătate” ar putea fi vaccinuri cu ARNm, similare celor lansate și impuse unei mari părți a populației mondiale în timpul pandemiei COVID-19.

OMS susține că „propunerea afirmă suveranitatea țărilor de a aborda problemele de sănătate publică în interiorul granițelor lor și prevede că nimic din proiectul de acord nu va fi interpretat ca oferind OMS vreo autoritate de a direcționa, ordona, modifica sau prescrie legi sau politici naționale sau de a mandata statele să ia măsuri specifice, cum ar fi interzicerea sau acceptarea călătorilor, impunerea de mandate de vaccinare sau măsuri terapeutice sau de diagnosticare sau punerea în aplicare a izolărilor”.

OMS pare să răspundă criticilor tratatului, care l-au criticat ca fiind o acaparare a puterii de către OMS. Acesta ar oferi organizației globale o putere necontrolată ori de câte ori declară că orice risc pentru sănătate este o „pandemie”. Cu toate acestea, noul proiect nu a fost încă făcut public, ceea ce face imposibilă o evaluare completă.

Directorul general al OMS, Ghebreyesus, s-a angajat în campania sa tipică de promovare a fricii, declarând: „Virusul este cel mai rău dușman. (Acesta) ar putea fi mai rău decât un război”.

În timp ce tratatul OMS privind pandemia și amendamentele la Regulamentul sanitar internațional (RSI) nu au reușit să treacă anul trecut, noua versiune a acordului ar putea fi adoptată cu o majoritate de două treimi în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății anuale (19-27 mai 2025) de luna viitoare.

Cu toate acestea, Statele Unite nu au făcut parte din negocieri și nu ar fi obligate să respecte acordul, deoarece președintele Donald Trump a retras țara din organismul internațional în ianuarie 2025.
 
Președintele argentinian Javier Milei a anunțat în februarie că țara sa va părăsi, de asemenea, OMS, urmând exemplul lui Trump. Dacă mai multe țări ar părăsi OMS, acordul privind pandemia ar putea fi ineficient în practică, chiar dacă ar fi adoptat în mai.