ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O patrulă daneză din cadrul misiunii agenției europene de control a frontierelor (Frontex) desfășurată în Marea Egee a refuzat ordinele comandamentului grec de a returna către Turcia un grup de 33 de migranți, a anunțat vineri televiziunea publică daneză DR, citată de agențiile EFE și Agerpres

Potrivit unor oficiali danezi care au dezvăluit acest episod, petrecut la o dată neprecizată, comandantul ambarcațiunii daneze a refuzat să îndeplinească ordinul comandamentului general al operațiunii Poseidon, spunând că ar fi fost puse în pericol vieți omenești, întrucât ambarcațiunea în care se aflau migranții nu era navigabilă și, în plus, ar fi trebuit să se recurgă la forța fizică împotriva acestora pentru a-i putea returna.

„Căpitanul (danez) a considerat că (ordinul) nu era justificabil, așadar a fost anulat și (migranții) au fost transportați în portul din insula Kos” din Grecia, a declarat Jens Muller, șeful misiunii daneze în zonă, alcătuită din două ambarcațiuni și 17 ofițeri. El a adăugat că autoritățile elene au început să trateze chestiunea migrației diferit față de instrucțiunile în conformitate cu care operează danezii, după ce Turcia și-a deschis granițele spre UE pentru refugiații sirieni și de alte naționalități, găzduiți pe teritoriul turc în urma unui acord de întrajutorare convenit cu Bruxelles-ul.

„Misiunea noastră nu include acțiuni ori manevre care pun în pericol sănătatea și viețile”, a adăugat șeful misiunii daneze a Frontex, Jens Muller, referindu-se la relatările din ultimele zile despre acțiunile agresive ale gărzilor de coastă elene împotriva migranților. Cu toate acestea, migranții au avut la rândul lor comportamente violente pe teritoriul Greciei, unde au aruncat cu bolovani în forțele de ordine și au devastat biserici. Autoritățile elene sunt circumspecte și din cauză că acordul U.E. - Turcia privind migranții este încă în vigoare, în ciuda deschiderii granițelor de către Ankara.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, a luat apărarea comandantului patrulei daneze a Frontex din Marea Egee, declarând că aceasta a procedat „conform mandatului primit”, chiar dacă a refuzat să îndeplinească ordinul dat de comandantul grec al operațiunii de control al frontierelor de a-i respinge pe migranți.

În contextul crizei create de noul val migrator generat de refuzul Turciei de a continua să îi rețină pe refugiații din zonele de conflict, Agenția Europeană de control a Frontierelor (Frontex) a anunțat miercuri suplimentarea efectivelor și echipamentelor desfășurate în Marea Egee și la frontiera greco-turcă.