O piață din Paris poartă, de astăzi, numele marelui compozitor român George Enescu

În Paris există, de astăzi, o piață ce poartă numele marelui compozitor român George Enescu. Se află în arondismentul 9, un loc în care a trăit, o bună parte din viața sa, George Enescu. Oficialități din Franța și din România au fost prezente la eveniment, potrivit RFI.
Cea care a deschis evenimentul de inaugurare a pieței este violonista româncă Mirana Țuțuianu care, predă acest instrument la un Conservator din arondismentul 9 - Conservatorului Nadia et Lili Boulanger:
"De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o. A trăit aici, a suferit, a scris, a adorat Parisul și Franța. A dăruit enorm de mult din persoana dânsului. Este o mare fericire ce se întâmplă acum. Sunt profesoară la Conservatorul din acest arondisment, din 9, iar George Enescu este legat foarte strâns de Conservatorul Nadia și Lili Boulanger.
Nadia Boulanger a fost un foarte mare profesor la care veneau foarte mulți artiști să-i ceară un sfat iar întâlnirea pe care a avut-o cu George Enescu este memorabilă. Doamna Nadia Boulanger spunea că a întâlnit un om de excepție. Suntem strâns legați și sunt mândră că sunt profesoară în arondismentul 9 și că aici este placa. De câte ori voi veni la Conservator, pot să mă opresc. Este locul în care regăsim cele mai multe săli de concerte, unde a locuit majoritatea artiștilor, era, aproape, centrul cultural al Parisului".
La rândul lui, adjunctul Primăriei Parisului, Arnaud Ngatcha , însărcinat cu relațiile internaționale și cu francofonia, observă că piața George Enescu se află la doar câțiva pași de unul dintre cele mai vizitate monumente pariziene – Sacre Coeur:
"Piața George Enescu este una tipică pentru Paris, al unui Paris foarte drag lui, căci, chiar dacă s-a născut în România în 1881, la Liveni, Enescu a devenit, peste ani, un locuitor al arondismentului 9. El a fost român și francez, în același timp, un adevărat european. Iar cu această placă dezvelită în mijlocul Parisului, George Enescu rămâne, pentru totdeauna înscris în inimile parizienilor și în memoria orașului nostru care, îl iubea foarte mult. A dat foarte mult acestui oraș astfel că acum, este rândul nostru să îi returnăm ceea ce îi datorăm", a declarat Ngatcha.
Agathe Mayeres, directoarea Conservatorului adia et Lili Boulanger, o instituție aflată la doar câțiva pași depărtare, a declarat că „George Enescu este un compozitor la care tinem în mod special. Este foarte importantă această legătură dintre George Enescu și Nadia Boulanger - cea care a învățat marii compozitori ai secolului XX. Pentru noi, George Enescu este figura reprezentativă a istoriei noastre de secol XX. Iar alături de Conservatorul pe care îl conduc, încercăm să fim prezenți în capitala culturală a anului 2023, în Timișoara. Sper să reușim să stabilim o legătură între conservator și școli din România".
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Coșmarul de 15 minute – Te culci Om și te trezești, Doamne ferește, Gândac!

Mărturisirea lui Zelenski care pune Războiul din Ucraina sub Semnul Întrebării

Războiul Nervilor și al Dracilor în jurul Marii Lavre de la Kiev – Zelenski, între ciocan și nicovală

Când or să cadă avioanele din cauza vaccinării piloților cine o să plătească? Comandantul aeronavei aterizate de urgență pe Otopeni și-a pierdut cunoștința în timpul zborului. Dacă secundul era la toaletă azi aveam 184 de morți plus personalul TAROM

Ucraina zdrobește România: Intră cu Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport pentru Dunăre - Marea Neagră

Hillary Clinton s-a luat în gură cu Talibanii și i-a ieșit pe nas
Recomandările noastre
Secțiuni: Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Persoane: George Enescu
Subiecte: Cultura română Muzica Românească
Organizații: Filarmonica George Enescu
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)