ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Paris există, de astăzi, o piață ce poartă numele marelui compozitor român George Enescu. Se află în arondismentul 9, un loc în care a trăit, o bună parte din viața sa, George Enescu. Oficialități din Franța și din România au fost prezente la eveniment, potrivit RFI.

Cea care a deschis evenimentul de inaugurare a pieței este violonista româncă Mirana Țuțuianu care, predă acest instrument la un Conservator din arondismentul 9 - Conservatorului Nadia et Lili Boulanger:

 "De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o. A trăit aici, a suferit, a scris, a adorat Parisul și Franța. A dăruit enorm de mult din persoana dânsului. Este o mare fericire ce se întâmplă acum. Sunt profesoară la Conservatorul din acest arondisment, din 9, iar George Enescu este legat foarte strâns de Conservatorul Nadia și Lili Boulanger.

Nadia Boulanger a fost un foarte mare profesor la care veneau foarte mulți artiști să-i ceară un sfat iar întâlnirea pe care a avut-o cu George Enescu este memorabilă. Doamna Nadia Boulanger spunea că a întâlnit un om de excepție. Suntem strâns legați și sunt mândră că sunt profesoară în arondismentul 9 și că aici este placa. De câte ori voi veni la Conservator, pot să mă opresc. Este locul în care regăsim cele mai multe săli de concerte, unde a locuit majoritatea artiștilor, era, aproape, centrul cultural al Parisului".

La rândul lui, adjunctul Primăriei Parisului, Arnaud Ngatcha , însărcinat cu relațiile internaționale și cu francofonia, observă că piața George Enescu se află la doar câțiva pași de unul dintre cele mai vizitate monumente pariziene – Sacre Coeur: 

"Piața George Enescu este una tipică pentru Paris, al unui Paris foarte drag lui, căci, chiar dacă s-a născut în România în 1881, la Liveni, Enescu a devenit, peste ani, un locuitor al arondismentului 9.  El a fost român și francez, în același timp, un adevărat european. Iar cu această placă dezvelită în mijlocul Parisului, George Enescu rămâne, pentru totdeauna înscris în inimile parizienilor și în memoria orașului nostru care, îl iubea foarte mult. A dat foarte mult acestui oraș astfel că acum, este rândul nostru să îi returnăm ceea ce îi datorăm", a declarat Ngatcha.

Agathe Mayeres, directoarea Conservatorului adia et Lili Boulanger, o instituție aflată la doar câțiva pași depărtare, a declarat că „George Enescu este un compozitor la care tinem în mod special. Este foarte importantă această legătură dintre George Enescu și Nadia Boulanger - cea care a învățat marii compozitori ai secolului XX.  Pentru noi, George Enescu este figura reprezentativă a istoriei noastre de secol XX. Iar alături de Conservatorul pe care îl conduc, încercăm să fim prezenți în capitala culturală a anului 2023, în Timișoara. Sper să reușim să stabilim o legătură între conservator și școli din România".

15 decembrie 2022: Arnaud Ngatcha -adjunctul Primariei Parisului inaugureaza Piata George Enescu înconjurat de premierul României, Nicolae Ciuca, de secretarul de stat Luca Niculescu, de primarita arondismentului 9-Delphine Bürkli.