ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, se laudă că „spre 90% dintre studenții” mediciniști au făcut deja vaccinul anti-coronavirus și spune că cei care își fac practica în spitale și intră în contact cu pacienții ar trebui să se vaccineze sau măcar să facă un test COVID. Totodată, cadrul universitar își exprimă speranța ca vaccinarea pe țară să ajungă la 60-70% din populație.

„Nu este o regulă, fiindcă se găsesc soluții alternative, să fie testați, eventual, înainte, dar nu putem să riscăm să-i lăsăm lângă pacienți și să infecteze pe cineva. Mă refer la cei din anii mari, care au contact direct cu pacienții. Oricum avem un procent semnificativ de studenți care s-au vaccinat și care au înțeles importanța vaccinului. E cea mai rapidă și cea mai sigură metodă de a ajunge la o oarecare normalitate”, a opinat rectorul UMF pentru g4media.ro

Anca Buzoianu a detaliat modul în care se desfășoară procesul de vaccinare în cadrul universității pe care o conduce.

„Au fost înscriși pe anii de studii. Procentul este ridicat, undeva spre 90% dintre studenți s-au vaccinat. La medicină generală aproape toți sunt vaccinați și e îmbucurător. Există un procent mai scăzut la specializările medii, precum asistența medicală, kinetoterapie, recuperare, iar acum vom organiza un webinar de informare în cadrul UMF-ului să creștem peste tot rata de vaccinare. Medicii nu au rețineri în Cluj, în general, nici în spitale. Există anumite rețineri în cadrul personalului mediu, auxiliar, dar medicii știu importanța vaccinului. Ei trebuie să dea un exemplu și o fac. Eu cred că va crește rata de vaccinare și în România, odată ce se deschid centrele de săptămâna viitoare. Cei neîncrezători ... așteaptă să vadă cum reacționează ceilalți la vaccin. Vor vedea că nu se întâmplă nimic ieșit din comun, că e o procedură simplă și cred că vor face vaccinul. Eu cred că putem ajunge la nivel de țară la procentul acela de 60-70%. Imunitatea durează mai mult după vaccin, decât după infectare. În toate statele unde s-a accelerat ritmul de vaccinare, a scăzut și rata de infectare. E cea mai bună dovadă că vaccinarea duce la scădere și în felul acesta putem reveni la viața de dinainte de pandemie. E singura cale”, consideră Anca Buzoianu.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca atrage atenția că studenții din anii mai mari care își fac practica în spitale nu vor putea să intre în contact cu pacienții dacă nu se vaccinează sau dacă nu prezintă un test COVID negativ.

„Nu putem să lăsăm să se întâmple asta, fiindcă e vorba de protecția pacienților. Cei care au contact cu pacienți în spitale , cei din anii mari, pentru a nu constitui un pericol, nu vor intra. Vom vedea care este soluția, dar așa riscăm să punem în pericol vieți. Se vor testa, eventual, există soluții”, concluzionează universitara clujeană.

Potrivit biografiei publicate pe pagina web a instituției, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu este șefa disciplinei de Farmacologie, Toxicologie și Farmacologie Clinică a Facultății de Medicină Cluj-Napoca. Din 2008 este și decanul facultății, unde predă farmacologie-toxicologie dar și conduce doctorate în domeniul Medicină. Este specializată în pediatrie și farmacologie clinică.
Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews