Mănăstirea Voroneț, bijuteria Moldovei, cunoscută drept Capela Sixtină a Orientului, va avea în curând o „soră geamană" în capitala Austriei, după patru ani în care comunitatea românilor ortodocși din Viena a făcut demersuri în acest scop.  Lucrările de zidire la˜„Micul Voroneț”  din Viena vor începe în primăvara anului 2018, an ce marchează centenarul Marii Uniri, și se vor încheia în luna iulie a anului 2019. 

„Această Biserică este o necesitate practică pentru românii din Viena, care au ajuns la un număr foarte mare și au nevoie de oază de sfințenie și un loc al sfințirii. În același timp însă, această biserică va avea, ca toate celelalte din diaspora românească, un puternic caracter social, un loc în care românii se întâlnesc mai întâi în rugăciune în tradiția ortodoxă și în limba maternă, socializează și se ajută reciproc în rezolvarea problemelor care apar deseori: cazare, transport, informații privitoare la actele prin care să fie în rânduială în fața autorităților de stat, loc de muncă etc.”, spune părintele Emanuel Nuțu, unul dintre preoții comunității românești din Viena și sufletul acestei acțiuni, scrie România Liberă.

„Prima susținere a venit din partea autorităților vieneze și ai companiei căilor ferate austriece, care au fost de acord să ne vândă 884 de metri pătrați într-o zonă centrală, nu departe de vestitul parc Prater, la o sumă modică de 103.336 euro – ei făcând și nivelarea terenului –, acolo unde un metru pătrat de pământ costă mii de euro.

Noi trebuie să plătim construcția, pictura și înzestrarea bisericii. Este o sumă mare pentru noi – 1,5 milioane euro –, dar nădăjduim că centenarul Marii Uniri, an în care vom începe lucrările, ne va chema să dăm mână cu mână și să punem în zidurile acestei biserici jertfa noastră, fiecare cât poate și dorește, astfel încât noi și urmașii noștri să nu pierdem Biserica din suflet și nimic din frumusețea credinței strămoșești”, a precizat părintele Emanuel Nuțu.

După cum a declarat arhitectul Mihaela Ionescu, o româncă stabilită în Viena, căsătorită cu un austriac convertit la ortodoxie, al cărei rol în acest proiect este unul esențial,   „macheta pe care am făcut-o poartă pe fațada de vest celebra „Judecată de Apoi" a Voronețului. Inspirația inițială a fost însă biserica „Sfânta Treime" din Siret, construită în a doua jumătate a secolului XIV, deci 100 de ani înaintea domniei lui Ștefan cel Mare, fiind prima biserică cu plan triconic. În ea am găsit arhetipul. Dar acesta a fost un prim impuls. Au fost multe alte gânduri, amintiri, trăiri duhovnicești ale copilăriei, doruri, au fost Creangă și Eminescu, au fost Constantin Brâncoveanu cu fiii lui martirizați, și, nu în ultimul rând, cei 47 de ani de domnie, 40 de bătălii pentru neam și mulțimea de biserici ale lui Ștefan cel Mare. Toate acestea au însemnat căutări ale identității de român, și nu a celei de muntean sau transilvănean sau moldovean – un numitor comun tuturor celor aflați departe de casă, dar adunați pe 300 de metri pătrați. Și înainte de toate, am zis: „Doamne, nu știm". Așa au început căutările. Consider că a fost mai degrabă „o invitație să…", decât o „provocare".

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews