ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile investighează moartea lui Rosette Kyarikunda, studentă în anul cinci la medicină la Universitatea Busitema,Uganda, care a avut loc marți, la două săptămâni după ce a primit vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca, conform Daily Monitor.

Purtătorul de cuvânt al universității, a confirmat că persoana decedată a luat vaccinul, pentru a putea merge la facultate:

"Studenta se prezentase din nou la universitate. Obținerea vaccinului Covid este voluntară, dar este [de asemenea] o cerință guvernamentală, așa că a fost înțelept ca ea să facă vaccinul", a declarat ieri pentru Daily Monitor.  

Victima și-a făcut primul vaccin pe 17 august, la o zi după ce s-a întors la școală, potrivit lui Boniface Osodi, președintele Federației Asociației Studenților Medicali din Uganda.

"După ce și-a făcut vaccinul, a început să aibă dureri ușoare de cap și slăbiciuni generale ale corpului. Când s-a întors în camera ei, și-a rugat prietenii să îi dea niște analgezice, deoarece durerea de cap se intensifica. Ea a împărtășit acest lucru pe rețelele de socializare: Această durere de cap și de piept pe care o am după vaccinul anti-Covid, nu am simțit niciodată în viața mea o astfel de durere".

Pe 25 august, starea ei s-a agravat și a fost internată la Spitalul Regional de Referință din Mbale.

Tânăra a spus că starea ei nu s-a normalizat și, prin urmare, a fost trimisă la spitalul Kiruddu duminică.

"Au trimis-o la Kiruddu pentru o tomografie computerizată și, când a ajuns acolo, era în comă și a fost internată în Unitatea de terapie intensivă. Apoi ni s-a spus mai târziu [de către medicii de la Kiruddu] că a dezvoltat o insuficiență multiorganică".

"Medicii au sugerat să o supună la dializă, dar aceasta nu a fost finalizată deoarece nivelul seric al albuminei era scăzut. I-au administrat albumină și au pus-o pe dializă", a declarat Osodi.

Albumina este o proteină produsă în ficat. Nivelurile scăzute de albumină sunt asociate mai frecvent cu afecțiuni cronice care afectează ficatul, dar pot semnala, de asemenea, afecțiuni renale, malnutriție, inflamații, infecții, boli tiroidiene și probleme gastrointestinale. Dializa este o procedură de eliminare a produselor reziduale și a excesului de lichid din sânge atunci când rinichii nu mai funcționează corect. 

Însă, după mai bine de 48 de ore de comă, tânăra a pierdut lupta cu viața.