ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino drept câștigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanșat o dezbatere pe rețelele de socializare despre ce înseamnă a fi și a arăta japonez, scrie Reuters, citat de Știripesurse.
 

Modelul în vârstă de 26 de ani, care s-a născut în Ucraina, trăiește în Japonia de peste 20 de ani și este cetățean japonez naturalizat. De-a lungul anilor, Japonia și-a deschis și mai mult porțile pentru străini, ca modalitate de a inversa declinul natalității, una dintre cele mai scăzute din lume.

"Trăiesc ca o persoană japoneză, dar au existat bariere rasiale și numeroase cazuri în care nu am fost acceptată", a declarat Shiino în lacrimi, într-o japoneză fluentă, după ce a fost încoronată luni Miss Japonia. "Sunt pur și simplu plină de recunoștință că am fost cu adevărat acceptată astăzi ca persoană japoneză", a adăugat ea.

Mai multe persoane au apelat la rețelele de socializare pentru a se întreba dacă Shiino este cu adevărat imaginea Japoniei. "Deci, cineva care nu are o picătură de sânge japonez și nu are nicio urmă de 'japonezitate' va reprezenta femeile japoneze", a scris cineva pe platforma de socializare X.

Alții au fost de părere că tânăra are dreptul să reprezinte țara în care trăiește. "Dacă ai cetățenie japoneză, atunci ești o japoneză. Nu asta este tot ceea ce este de spus? Ce mai e de demonstrat?", a scris un alt utilizator pe X.

Reacția la victoria lui Shiino amintește de controversa pe care a generat-o Ariana Miyamoto, o tânără cu mama japoneză și tatăl afro-american, care a reprezentat Japonia la concursul Miss Univers în 2015.

Shiino speră însă că oamenii vor vedea dincolo de aspectul ei. Pe site-ul concursului de frumusețe, ea a scris că este japoneză în spirit.