Una dintre cele mai vechi și mai cunoscute vedete ale postului PRO TV, Mihai Dedu, vorbește in termeni extrem de laudativi la adresa celui mai represiv instrument al comuniștior,  Securitatea.  Despre care spune că a  fost un serviciu grație căruia românii dormeau liniștiți. Și care și-a făcut datoria de a apăra țara de spolierile externe.

Într-un interviu pentru Adevărul, Mihai Dedu vorbește despre părinții săi, exlicând că tatăl său a fost securist, dar unul patriot, iar mama sa a lucrat în guvernul comunist, într-un minister tutelat de însăși Elena Ceaușescu, cel al industriei chimice, scrie Inpolitics.ro.

„Tatăl meu a lucrat într-un sistem care la un moment dat l-a pus la colț. Un sistem de siguranță, pe care nu toți l-au perceput așa, dar românii dormeau liniștiți datorită lui. Ar fi un aparat numit la vremea respectivă Securitate, dar Securitate Națională, un contraspionaj care trebuia dejucat de Serviciile Secrete Române. Aparatul ăsta a fost unul dintre cele mai bune din istoria țării pe vremea aceea. În această țărișoară care a fost stoarsă de mulți, acest aparat al Securității și-a făcut datoria de fiecare dată. Mama a lucrat tot felul de chestii prin Ministerul Chimiei”, a spus Mihai Dedu.

Mai spune Dedu ”tata și-a riscat viața suficient de mult, a pierdut suficient de multe nopți ca să aibă altă recunoștință din partea sistemului respectiv, dar nu a avut, în momentul acela i-au dat cu piciorul”.

Problemele tatălui au început, spune vedeta Pro TV, când sora-sa a cerut azil politic în Occident:

”Când eram destul de mare, el lipsea foarte mult de acasă, era foarte mult timp plecat, era mereu pe urmele potențialilor infractori care intrau în România, infractori diplomați, pentru că spionajul economic a fost foarte dezvoltat în acea epocă, iar România avea un potențial economic uriaș, noi am fost grânarul Europei, noi am ținut alte țări occidentale cu prețul sacrificiilor făcute de acele generații(…) În momentul în care o mătușă a plecat și a cerut azil politic, apele s-au tulburat foarte mult”.

”El a fost obligat să se pensioneze pe caz de boală foarte devreme. A fost extrem de afectat de faptul că ușile au început să i se închidă. Așa a fost sistemul, erai cu ei, trebuia să faci ca ei, îi dezaprobai, erai pus la colț și marginalizat. Noi nu am fost împotriva lor, alții din familia noastră au fost și au îndrăznit să ceară azil politic în alte țări occidentale și atunci totul s-a răsfrânt asupra noastră”.

Inpolitics comentează că eliminarea tatălui din – cel mai probabil – Direcția a II-a, care se ocupa de contraspionajul economic, e plauzibilă, pentru că, între atribuțiile acesteia figura tocmai împiedicarea cetățenilor să ceară azil politic în Occident ori să ia contact cu ambasadele străine. Că a fost complet marginalizat după fuga surorii, rămîne discutabil.

Cu adevărat interesant e că Securitatea ar fi declanșat prigoana și contra adolescentului Dedu, pe care l-a împiedicat în repetate să intre la orice formă de învățămînt superior. Abia după Revoluție a putut intra la facultate, dar la Educație Fizică și Sport.  Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews