ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din centrul orașului, mutată într-un ștrand, printre buruieni. Acum, statuia avocatului orădean Emanuil Gojdu ar putea să-și regăsească locul în Oradea, la trei ani după ce autoritățile au decis demontarea ei din Piața Unirii și abandonarea în ștrandul Ioșia, iar apoi în curtea Cetății,  scrie ebihoreanul.ro


Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor a obținut acordul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de a amplasa statuia în Parcul 1 Decembrie 1918, aproape de Colegiul Național Emanuil Gojdu. Mai precis, statuia ar urma să fie amplasată lângă poarta aflată vizavi de strada Spiru Haret, unde se află Colegiul.  

Înainte de a fi reașezată, statuia va fi și reabilitată, acum fiind într-o avansată stare de degradare. În plus, când a fost demontată din Piața Unirii, a fost tăiată în trei bucăți, pentru a putea fi mai ușor transportată. Totodată, în noul amplasament, monumentul va avea un soclu mai mic.


După cum informa rgnpress. ro zilele trecute, în duminica Sfântului Apostol Toma, pe 15 aprilie, în Capela românească din Budapesta, preoții împreună cu credincioșii au participat și la o slujbă de pomenire la monumentul funerar al lui Emanuil Gojdu din Panteonul Național din Budapesta (cimitirul Kerepesi).
Evenimentul a fost organizat de Parohiea ortodoxă română de la Budapesta și de Autoguvernarea Românească din sectorul VII al Budapestei.