ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cunoscută personalitate a presei românești, s-a stins din viață duminică, 31 octombrie 2021, în jurul orele 13.30, la Spitalul Județean Reșița, în urma unor complicații generate în spital după internarea sa cu COVID-19. Cu alte cuvinte din cauza „Protocolului Covid”.

În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan, născut la Timișoara, a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională, transmite UZPR.

În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”.

În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.

Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București l-a trimis să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.

Din inițiativa sa a luat ființă, în 1995, la Reșița, Fundația Radio Caraș-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite pentru prima dată în eter.

În decurs de câțiva ani, sub conducerea directorului Doru Dinu Glăvan, Radio Reșița ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audiență, acoperind nu numai întregul teritoriu al județului Caraș-Severin și părți importante din județele limitrofe, ci și teritoriile locuite de români în Voivodina și pe Valea Timocului.

Doru Dinu Glăvan, care și-a câștigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât și a specialiștilor din domeniu, era la al treilea mandat de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație aflată în parteneriat cu ActiveNews, pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din țară, pentru care a reușit să obțină statutul de „Uniune de creație de utilitate publică” și căreia i-a dedicat activitatea sa neobosită, până în ultima clipă.

Ultima manifestare publică organizată de UZPR la care a participat a fost ceremonia de acordare a premiilor în cadrul celei de a 33-a ediții a Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”. Manifestările au avut loc vineri 8 octombrie, orele 16.00, la bustul scriitorului din vecinătatea Palatului Comunal din Buzău, unde au fost depuse coșuri și buchete de flori cu prilejul a împlinirii a 137 de ani de la nașterea scriitorului, și au continuat apoi a doua zi, la Casa Memorială din comuna Pârscov, cu festivitatea decernării premiilor. După omagierea de la bustul martirului ortodoxiei române, scriitorii și jurnaliștii s-au întâlnit în parcul Crâng, la stejarul lui Pamfil Șeicaru, marele gazetar al presei române.

A fost un mare iubitor al gazetarului de geniu Mihai Eminescu, pentru care a instituit Premiile „Eminescu Ziaristul” și a propus ca ziua de 28 iunie să fie considerată Ziua Națională a Presei Române (VIDEO). Să-i împlinim dorința.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

VIDEO: Emisiune cu Doru Dinu Glăvan de Miron Manega, despre UZPR, Ziua Ziaristului Român și contraofensiva la adresa lui Eminescu: