ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucian Avramescu, scriitor, poet și jurnalist, directorul agenției AMPRESS, a decedat în locuința sa din comuna prahoveană Sângeru, la vârsta de 73 de ani. Poetul a fost găsit în stare de inconștiență, în stop cardio-respirator și a fost supus manevrelor de resuscitare, însă fără rezultat, potrivit surselor medicale, informează Știripesurse. Conform propriilor mărturisiri publicate pe AMPRESS, scriitorul era triplu vaccinat.

A debutat în 1967, cu poezie și reportaje, în "România literară" și "Luceafărul". A condus cenaclul "Serbările Scânteii Tineretului" (până în 1985). A fost ziarist la "Orizont" (Râmnicu Vâlcea, 1975), "Scânteia tineretului" (redactor-șef adjunct), "Suplimentul literar-artistic al 'Scânteii tineretului'" (1986-1989) și "Tineretul liber" (ziar înființat la 22 decembrie 1989). Este fondatorul Agenției de știri 'A.M. Press' (1991), prima agenție de presă cu capital privat înființată după 1989. A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri și pamflete jurnalistice, conform Agerpres.

 A fost distins cu premiul de debut pentru poezie acordat de Editura Albatros (1975) și Premiul pentru scriitorii tineri (1979). În cadrul Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști pentru activitatea jurnalistică pe anul 2002, Lucian Avramescu a fost distins cu Premiul "Geo Bogza", iar, la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie "Nichita Stănescu" (martie 2008), a primit Premiul de Excelență "Nichita Stănescu", mai amintește sursa citată.

Lucian Avramescu a scris binecunoscuta poezie „Bună seara, iubito!”, care a fost, ulterior, transpusă într-o piesă cântată de Loredana Groza. 

 
Poetul avea în curtea casei de la Sângeru, în Prahova, un Muzeu al Pietrei unde dorea să fie îngropat.
 
Lucian Avramescu este tradus și publicat în reviste literare sau în antologii din Polonia, Bulgaria, Rusia, Israel, China, Anglia, Irak, SUA, Germania, Franta, Olanda, Turcia, Iugoslavia. A fost tradus chiar și în limba kurdă, relatează AMPRESS.
 
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!