ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 15 iunie 2024, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat, de la ora 6.45, Sfânta Liturghie și slujba de parastas la 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Mihai Eminescu, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, anunță Arhiepiscopia Tomisului pe pagina sa de Facebook, recuperată după un atac informatic prelungit.
 
De la ora 11.45, la statuia poetului Mihai Eminescu, amplasată pe faleza Cazinoului din Constanța, IPS Teodosie a participat la evenimentul cultural-artistic „Omagiu lui Eminescu”, organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul”, A.S.C.O.R. Constanța, A.T.O.M. Constanța, Corul de copii al Capelei Tinerilor din Mamaia și Corul Colegiului național „Mircea cel Bătrân”, Constanța.
 
Momentele recitative au fost asigurate de către elevi și studenți, în vreme ce Corala „Armonia” a interpretat partituri muzicale inspirate de versurile eminesciene.
 
De la ora 17.00, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, IPS Teodosie a oficiat slujba de parastas pentru Poetul Național, urmată de un moment artistic susținut de către membri ai Coralei „Armonia”, iar de la ora 21.35 a oficiat Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Și Arhiepiscopia Bucureștilor l-a omagiat pe Poetul Național, printr-un parastas la Cimitirul Bellu susținut de PS Timotei Prahoveanul.
 
Cu o zi înainte, Arhiepiscopul Tomisului a participat la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu" de la Craiova, unde a conferit o serie de premii, după cum informează organizatorii care au anunțat că vor transmite o relatare completă duminică, la încheierea celei de a XIII-a ediții a evenimentului internațional.

La Mănăstirea Dervent:

La Statuia lui Eminescu de pe faleza din Constanța: