ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tunelurile de dezinfecție pentru elevi instalate în zeci de școli în România și recomandate în Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației sunt contraindicate de către Organizația Mondială a Sănătății, dar și de Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit Edupedu.ro. 

Forul internațional susține că utilizarea, atât pentru populație, cât și pentru personal, a tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante, reprezintă un risc de sănătate fără beneficii dovedite științific. 

De cealaltă parte, în Comunicatul Institutului Național de Sănătate Publică, se arată că această practică nu este recomandată, în condițiile în care poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. 
 
Ce spune OMS despre tunelul de dezinfecție:

1. Risc pentru populație
a. Utilizarea dezinfectanților de uz extern este strict limitată pentru suprafețe. Generarea aerosolilor acestor substanțe conduce la iritații la nivelul căilor respiratorii, conjunctivelor și tegumentului, precum și la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc beneficiu fiind net în favoarea riscului. Nu există până în prezent niciun studiu disponibil care să ateste eficacitatea pentru populație a metodei de dezinfecție externă cu ajutorul tunelului de dezinfecție.
b. Substanțele utilizate pentru dezinfecție cu ajutorul tunelului sunt:
Soluția diluată de clor:
Este indicată strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
Este iritantă pentru tegument, putând cauza dermatita de contact și reacții alergice sistemice
Inhalarea aerosolilor soluțiilor pe bază de clor, inclusiv în concentrații reduse (1 la 100 ppm) poate afecta căile respiratorii superioare și inferioare , conducând în timp la afectări ireversibile de tipul inflamației cronice sau fibrozei
Simptomatologia respiratorie în cazul inhalării substanțelor pe baza de clor poate varia de la strănut, rinoree, tușe sau dispnee
Prin generarea aerosolilor sau contact direct, poate cauza iritatia conjunctivelor
 
Dezinfectantii de uz medical:
 
Sunt recomandați strict pentru dezinfecția suprafețelor, în diferite concentrații de lucru
Pot fi nocivi atât pentru gravide, copii, pacienți cu boli cronice, cât și pentru populația generală
Pot avea efect asupra tegumentului, conjunctivelor, tractului respirator, sistemului nervos sau altor organe
Alte substanțe de uz extern (detergenți, alcool) pot fi iritante atât pentru tegument, cât și pentru conjunctive sau căile respiratorii superioare și inferioare
2. Eficacitate redusă/absentă
a. Sunt active doar pe suprafețe compacte, non-poroase. Pe material moale (haine) nu sunt eficace, neputând penetra corespunzător.
b. Timpul de acțiune necesar pentru dezinfecția suprafețelor, în cazul utilizării acestor substanțe, este superior timpului de expunere în cadrul tunelului de dezinfecție
c. Utilizarea acestor substanțe în concentrația virucida recomandată de producător prezintă un risc superior de apariție a efectelor adverse respiratorii, conjunctivale sau tegumentare
3. Disponibilitatea unor metode dovedit eficace de prevenție a transmiterii COVID-19 și nu numai, fără efecte secundare și fără risc pentru sănătatea populației, exclud utilizarea acestor tunleuri de dezinfecție (igienă mâinilor, igienă respiratei, evitarea algomeratiei, aerisirea, etc)
4. Ca urmare, utilizarea atât pentru populația generală cât și pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfecție, ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern, reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.
 
Astfel de tuneluri au fost montate în zeci de școli din România, în condițiile în care urmează examenele naționale, iar unitățile de învățământ sunt deschise din 2 iunie pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care vor să participe la pregătire. Astfel de dispozitive au fost instalate în mai multe școli din sectorul 4 al Capitalei, dar și din mai multe județe, între care Olt și Suceava.

La Suceava, Primăria municipiului reședință de județ a alocat 160.800 de lei pentru cele 25 de tuneluri de dezinfecție cumpărate și instalate în școli, a scris Monitorul de Suceava.

În urma controverselor din spațiul public privind tunelurile de dezinfecție din școli, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a susținut că elevii care participă în această perioadă la pregătirea pentru examenele naționale nu sunt obligați să treacă prin aceste tuneluri montate la intrările în unitățile școlare.