ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii mondiali au prezentat publicului vaccinurile ca fiind o revenire la normalitate, președintele american Joe Biden promițând o "vară a libertății" dacă obiectivul său de a vaccina 70% dintre americani va fi atins până la 4 iulie. Chiar și împotriva variantelor mai transmisibile ale coronavirusului - de exemplu, "varianta Delta", descoperită pentru prima dată în India - vaccinurile au fost prezentate ca fiind eficiente și sigure, relatează publicația franceză, News24.

Organizația Mondială a Sănătății este în continuare îngrijorată. În cadrul unei ședințe de informare, de luni, epidemiologul Maria van Kerkhove a declarat că vaccinurile ar putea fi într-o zi ineficiente împotriva unei "constelații de mutații" care ar putea apărea în viitor.

Kerkhove a vorbit despre o "nouă generație" de vaccin Covid care "va fi produsă în viitor", dar a insistat că "avem și alte instrumente" pentru a preveni infecția. Van Kerkhove nu a specificat care sunt aceste instrumente, dar probabil că se referea la mască și la distanțare fizică.

În general, virușii suferă mutații în timp, majoritatea mutațiilor făcând agentul patogen mai puțin mortal. De exemplu, mutațiile virusului H1N1, responsabil de moartea a aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume în urmă cu un secol, continuă să infecteze oamenii în fiecare sezon de gripă.

Varianta Delta a Covid-19 este considerată o "variantă îngrijorătoare" de către OMS, alături de alte trei mutații descoperite pentru prima dată în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, deși niciuna dintre ele nu pare a fi mai mortală decât cele care le-au precedat.

Potrivit datelor OMS, decesele cauzate de Covid în întreaga lume au scăzut constant de la începutul acestui an, 95 de țări raportând puțin peste 7.500 de decese în ultima săptămână din luna mai, față de aproape 50.000 în prima săptămână a anului. Spitalizările au atins un vârf în martie, dar în prezent sunt mai scăzute decât oricând din martie 2020.