ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă și își exprimă "îngrijorarea enormă" în privința răspândirii tulpinii H5N1 la noi specii, inclusiv la oameni, transmite RomâniaTV.

Oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății(OMS) sunt îngrijorați că virusul H5N1 s-ar putea adapta și s-ar putea transmite de la om la om.

Cercetătorii își exprimă „îngrijorarea enormă” față de răspândirea tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni.
 
Din cele 800 de cazuri de infectare întâlnite în rândul oamenilor în ultimii 20 de ani, jumătate ar fi fost mortale.

Joi, Jeremy Farrar, cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat că, deși, până în prezent, nu există nicio dovadă privind capacitatea virusului gripei aviare de a se transmite de la om la om, "există o îngrijorare imensă că acesta va dezvolta această capacitate”, având în vedere cazurile tot mai dese în care el a trecut de la păsările de curte la capre și la vaci.
 
Cercetătorul șef a pus accent pe faptul că în puținele cazuri în care oamenii s-au infectat cu grupa aviară, rata mortalității a fost extrem de crescută.
 
Din 2003 până în 2024, dintr-un total de 889 de cazuri întâlnite la oameni, 463 ar fi fost mortale.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut o monitorizare crescută. Detectarea momentului în care virusul s-ar adapta și ar începe să se transmită de la om la om este esențitală. De asemenea, Jeremy Farrar a declarat că se fac cercetări pentru a dezvolta vaccinuri pentru H5N1.
 
Citiți "Medici pentru Consimțământ Informat” adresează Ministerului Sănătății o cerere privind controversatul Tratat pandemic al OMS. Scrisoare deschisă către OMS, inițiată de Dr. David Bell

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectați prin contactul cu animale bolnave, „este încă și mai important să înțelegem câte dintre infecțiile umane se produc fără ca pacienții să știe acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a spus Jeremy Farrar. „Este tragic de spus, dar, dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, asta e tot (lanțul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate și îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a completat el.

Autoritățile americane au declarat în această lună că o persoană din Texas s-a infectat cu gripa aviară, dar a supraviețuit. Rezultatele investigației desfășurate ulterior au arătat că 16 bovine din șase state americane dierite au fost infectate cu gripă aviară, după contactul cu păsări sălbatice. Pacientul care s-a infectat de la o vacă a prezentat  „o roșeață în zona ochilor ca unic simptom, aceasta fiind asociată cu o conjunctivită”, au declarat autoritățile americane. Persoana infectată a fost izolată și tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.