ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății a confirmat vineri că autoritățile mexicane cred că bărbatul cu un caz uman rar de gripă aviară a murit de fapt din cauza altor comorbidități, scrie abcNews.

Pe 5 iunie, OMS a transmis o actualizare potrivit căreia un pacient în vârstă de 59 de ani a murit din cauza tulpinii H5N2 a gripei aviare, sau gripa aviară. Acesta a fost primul caz uman confirmat în laborator de tulpina H5N2 raportat la nivel mondial și primul caz raportat vreodată în Mexic.

Această tulpină este diferită de cea a gripei aviare care circulă în prezent în rândul animalelor din Statele Unite. Trei lucrători din sectorul lactatelor au fost infectați în Statele Unite, toți fiind însănătoșiți.

În urma primului comunicat, secretarul mexican al Sănătății, Jorge Alcocer Varela, a revenit asupra declarației OMS, spunând că bărbatul a murit din cauza unei afecțiuni separate și nu din cauza gripei aviare, deși OMS a spus că pacientul a fost testat pozitiv doar pentru gripa aviară, nu că a murit din cauza gripei aviare.

În cea mai recentă actualizare, OMS a declarat că oficialii din domeniul sănătății din Mexic au concluzionat că bărbatul a murit din cauza comorbidităților sale.

"Un grup național multidisciplinar de experți a fost format pentru a investiga cauza decesului. Acesta a inclus specialiști în boli infecțioase, pneumologi, microbiologi și specialiști în terapie intensivă", a scris OMS. "În urma examinării istoricului clinic și a dosarelor pacientului, echipa multidisciplinară națională a concluzionat, la 6 iunie, că, deși pacientul avea o infecție confirmată în laborator cu virusul gripei aviare A(H5N2), acesta a murit din cauza complicațiilor cauzate de comorbiditățile sale".

În plus, OMS a precizat că autoritățile naționale au efectuat o analiză genetică a tulpinii și au constatat că aceasta are o asemănare de 99% cu tulpina observată la păsări în acest an în statul Texcoco din Mexic.

Pacientul din Mexic nu avea antecedente de expunere la păsări de curte sau la alte animale, potrivit OMS. Mexicul s-a confruntat cu un focar al virusului la păsările de curte.

La 17 aprilie, pacientul a prezentat febră, greață, diaree, dificultăți de respirație și stare generală de rău. El a fost spitalizat pe 24 aprilie la Institutul Național de Boli Respiratorii din Mexico City și a murit în aceeași zi.

Rudele pacientului au declarat că acesta fusese țintuit la pat timp de trei săptămâni din alte motive înainte de a contracta gripa aviară, a precizat OMS.

Autoritățile mexicane au raportat cazul uman către OMS pe 23 mai.

În timpul investigației oficialilor din domeniul sănătății nu au fost documentate alte cazuri, potrivit OMS. Toate persoanele cu care pacientul a fost în contact la domiciliu și în spital au fost testate negativ pentru virusurile gripale.

În SUA, s-a constatat că un focar al tulpinii H5N1 a îmbolnăvit milioane de păsări, precum și vaci de lapte mai în vârstă. Până în prezent, trei lucrători agricoli au fost îmbolnăviți în SUA, unul în Texas și doi în Michigan.

Toți trei au avut simptome ușoare și s-au recuperat. Nu există dovezi de transmitere de la om la om, iar riscul pentru publicul larg este scăzut, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.