ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care includ praguri ciclice mai joase pentru testele PCR de coronavirus, garantează aproape că numărul „cazurilor” de COVID va scădea automat considerabil peste tot în lume, potrivit The Defender.

OMS a formulat noi reguli privind testele PCR folosite pentru depistarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Deși în 2020 acestea au fost folosite pe scară largă în SUA și peste tot în lume, testele PCR nu sunt concepute pentru a fi întrebuințate ca mijloace de diagosticare, deoarece ele nu pot face distincția dintre virusurile inactive și cele „vii” sau reproductive. În plus, OMS recomanda până acum 45 de cicluri de amplificare într-un test pentru a determina dacă o persoană este sau nu pozitivă la COVID.

Problema este că, cu cât testul trece prin mai multe cicluri de amplificare, cu atât crește probabilitatea unui rezultat fals pozitiv. Un număr mai mare de 30 de cicluri amplifică de fapt probele atât de mult încât chiar și secvențe de ADN viral ajung să fie amplificate până la punctul în care testul dă rezultat pozitiv chiar dacă încărcătura virală este extrem de scăzută sau virusul este inactiv și nu prezintă nici un risc pentru persoana testată ori pentru cei din jurul ei.

Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că, cu cât testul trece prin mai multe cicluri de amplificare, cu atât se raportează mai multe cazuri fals pozitive cu noul coronavirus.

Acum, după scăderea de către OMS a pragurilor PCR, este practic garantat că numărul „cazurilor” COVID va scădea automat, considerabil peste tot în lume.

Pe scurt, iată ce prevăd noile directive anunțate de OMS:
 
  • Utilizatorii dispozitivelor de diagnosticare in vitro (IVD) trebuie să citească și să urmeze cu atenție instrucțiunile de utilizare pentru a stabili dacă producătorul recomandă ajustarea manuală a pragului de pozitivitate PCR.
 
  • Recomandarea OMS privind testele de diagnosticare pentru SARS-CoV-2 prevede că este nevoie de o interpretare atentă a rezultatelor slab pozitive. Valoarea pragului ciclului (Ct) necesară pentru a detecta virusul este invers proporțională cu încărcătura virală a pacientului. În cazurile în care rezultatele nu corespund cu starea clinică, ar trebui luată o nouă probă și repetată testarea folosind aceeași sau altă tehnologie NAT (test de amplificare a acidului nucleic).   

  • OMS reamintește utilizatorilor IVD că prevalența bolii schimbă valoarea predictivă a rezultatelor testului; cu cât scade prevalența bolii, cu atât crește riscul unor rezultate fals pozitive. Aceasta înesamnă că probabilitatea ca o persoană care are rezultat pozitiv să fie într-adevăr infectată cu SARS-CoV-2 scade odată cu prevalența, indiferent de specificitatea pretinsă.

  • Cele mai multe teste PCR sunt considerate a fi un ajutor în diagnosticare, prin urmare, furnizorii de servicii medicale trebuie să interpreteze orice rezultat ținând cont și de momentul prelevării, tipul de probă, specificul testului, observațiile clinice, istoricul pacientului, confirmarea stării oricăror contacți, precum și de informații epidemiologice.