ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul OMS în Europa a devenit mai pesimist în ceea ce privește capacitatea ratelor ridicate de vaccinare ce pot opri pandemia de Covid-19, deoarece tulpinele recente au redus din perspectiva imunității de grup, relatează Ouest France.

Având în vedere că există o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică fără a fi eradicată, Hans Kluge a cerut colegilor în cadrul unei conferințe de presă să fie proactivi în adaptarea strategiilor de vaccinare, inclusiv în ceea ce privește dozele suplimentare.

În luna mai, șeful ONU pentru sănătate a declarat că pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii.

Noile tulpine schimbă jocul

Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil sau dacă ar trebui să fie mărit, Hans Kluge a subliniat că noile variante, mai contagioase, în principal Delta, au schimbat jocul.

La acea vreme, chiar dacă varianta detectată inițial în India era deja răspândită, nu exista o astfel de apariție a variantelor mai transmisibile și mai virale, a argumentat el.

Deci cred că acest lucru ne aduce la punctul în care scopul esențial al vaccinării este în primul rând de a preveni bolile grave și mortalitatea", a spus Kluge.

Dacă luăm în considerare faptul că virusul va continua să sufere mutații și va rămâne cu noi, la fel ca și gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să obținem cunoștințe foarte valoroase despre impactul dozelor suplimentare, a adăugat el.

Nu există imunitate colectivă prin vaccinuri

Potrivit epidemiologilor, realizarea imunității de turmă doar prin vaccinuri pare acum iluzorie, întrucât, varianta Delta, acum dominantă,  este considerată cu 60% mai transmisibilă decât cea anterioară (Alpha) și de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric.