ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o conferință de presă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și directorul general al OMS (structură în cadrul ONU), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-au lansat în perorații despre vaccinurile „binefăcătoare” și planul de injectare a popoarelor lumii pe termen scurt și mediu. Dacă primul a cerut facilitarea accesului la seruri experimentale Covid pentru statele mai puțin dezvoltate, Ghebreyesus a afirmat că dorește ca anul 2021 să se încheie cu cel puțin 40% din populația fiecărei țări complet vaccinată, urmând ca procentul să ajungă la 70% până în vara anului 2022. Un fel de „plan cincinal” executabil în doar doi ani!

„Pentru a atinge aceste obiective, vom avea nevoie de cel puțin 11 miliarde de doze de vaccinuri. Nu este vorba despre o problemă de aprovizionare, ci de repartizare", a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Știri pe Surse.

„Până la sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 6,5 miliarde de doze au fost deja administrate la nivel global. Producția mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiția ca dozele să fie distribuite echitabil”, a adăugat directorul OMS.

Secretarul general al ONU a continuat cu ideea de „distribuire echitabilă” a „vaccinurilor”, condiție esențială pentru înfrățirea popoarelor întru „vaccinare” Covid. 
 

„Putem să atingem pragul de 40% de persoane vaccinate în toate țările până la sfârșitul anului - dacă vom putea să mobilizăm aproximativ 8 miliarde de dolari pentru a garanta o distribuire echitabilă”, a declarat Antonio Guterres, fără să precizeze modalitățile în care aceste fonduri vor fi utilizate.

Pentru a obține cele 11 miliarde de doze de care are nevoie planul global de vaccinare Covid, OMS a cerut producătorilor să opereze transferuri de tehnologie și să favorizeze dispozitivul internațional COVAX și Fondul African pentru Achiziționarea de Vaccinuri (AVAT), creat de Uniunea Africană. De asemenea, OMS a cerut țărilor lumii să împartă dozele între ele și să vaccineze mai întâi angajații din sănătate și persoanele vârstnice și pe cele considerate „vulnerabile”, înainte de a-i vaccina pe rezidenții adulți în ansamblul lor, apoi pe rezidenții adolescenți.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat, totodată, că OMS a stabilit o definiție oficială a afecțiunii denumite în limbaj comun „COVID de lungă durată”, ale cărei simptome frecvente sunt oboseala, dificultățile respiratorii și disfuncționalitățile cognitive. Conform acestei definiții, simptomele trebuie să dureze cel puțin două luni și să nu poată fi explicate prin alte cauze medicale, a precizat directorul general al OMS.