Magistrații Judecătoriei Ploiești au decis, luni, să condamne OMV Petrom la plata unei amenzi penale de un milion de lei și la achitarea a 250.000 de euro, daune morale, rudelor unui copil din Prahova care a murit în urma inhalării unor gaze de la o sondă. Decizia nu este definitivă, scrie Mediafax.

Potrivit portalului instanțelor, Judecătoria Ploiești „condamnă pe inculpata S.C. OMV. Petrom S.A., (…) la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.000.000 lei (250 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 4000 lei), pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”.

Prin aceeași sentință s-a hotărât și acordarea de daune morale în valoare de 250.000 de euro.

„Admite în parte acțiunea civilă formulată de părțile civile și obligă inculpata S.C. OMV. Petrom S.A la plata de despăgubiri civile către părțile civile astfel: către partea civilă F. C. (având calitate de tată al defunctului), la plata sumei de 50.000 euro cu titlu de daune morale, sumă ce se va plăti în lei la cursul BNR din data plății, către partea civilă F. E., (având calitate de mamă a defunctului), la plata sumei de 50.000 euro cu titlu de daune morale”, se arată în soluția dată.
 
De asemenea, cei cinci frați ai copilului care a murit în urma inhalării gazelor ar urma să primească fiecare câte 30.000 de euro.

Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați.

Inițial, Judecătoria Ploiești a decis că OMV Petrom trebuie să plătească daune morale de 135.000 euro și o amendă penală de 380.000 lei, dar sentința a fost desființată în octombrie 2018 de către Curtea de Apel Ploiești, care a hotărât rejudecarea cauzei.

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a SC OMV Petrom SA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în ianuarie 2016.

Potrivit procurorilor, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui minor, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la circa 100 de metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia copilul.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews