ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din sticla de șampanie pe care o desface Rainer Seele, directorul general de la OMV, blagoslovit cu „Ordinul Prieteniei" de către Putin, ca urmare a anunțului că marea companie austriacă a reușit să obțină recordul de profit de 1,43 miliarde euro, românii nu vor bea nimic”, scrie Marius Ghilezean într-un editorial publicat în România Liberă. Jurnalistul comentează anunțul făcut zilele trecute de  OMV Petrom privind amânarea investiției din Marea Neagră din cauza legislației. Mai precis, din pricina celebrei legi offshore. Dar și faptul că Grupul OMV Petrom a obținut în 2018 un profit net de 4,08 miliarde de lei, în creștere cu 64% față de 2017, când acesta a fost de 2,49 miliarde de lei. 
 
”PETROM, cea mai mare companie petrolieră din România, din al cărei profit OMV duce acasă 51% pentru bătrânii acționari, a raportat un profit net de 4,078 miliarde lei în anul 2018, cu 64% mai mare decât cel din 2017, de 2,489 miliarde lei. OMV a strâns numai de la PETROM aproape jumătate de miliard de euro, fără să se țină de promisiunea făcută atunci când i s-a dăruit pe tavă, în schimbul aderării la UE, bijuteria coroanei, cum avea să o numească fostul premier Radu Vasile”, scrie Marius Ghilezan.

Publicăm mai jos textul integral:

„Nu vor gusta nici dopul. În condițiile în care PETROM a contribuit cu aproape jumătate din zestrea acumulată, gata de împărțit la acționari, și a salariilor cele mai mici din companie. La fel ca-n bancul de la Radio Erevan, poate doar prin reprezentanții săi din AGA și atât.

Foarte surâzător, CEO-ul companiei – doar cu sediul în Viena – a declarat ieri, pentru CNBC, că grupul austriac este bine pregătit pentru anul 2019 după rezultatele-record din 2018. 

Nu este pregătit însă pentru Neptun Deep, concesiunea din Marea Neagră unde are un parteneriat comercial cu ExxonMobil, anunțând totodată, prin subalternii săi, că amână investiția care ar putea face din OMV un lider european în upstream, adică în producție de gaz.

PETROM, cea mai mare companie petrolieră din România, din al cărei profit OMV duce acasă 51% pentru bătrânii acționari, a raportat un profit net de 4,078 miliarde lei în anul 2018, cu 64% mai mare decât cel din 2017, de 2,489 miliarde lei. OMV a strâns numai de la PETROM aproape jumătate de miliard de euro, fără să se țină de promisiunea făcută atunci când i s-a dăruit pe tavă, în schimbul aderării la UE, bijuteria coroanei, cum avea să o numească fostul premier Radu Vasile.

Conform datelor comunicate anterior de OMV, în 2018, profitul net atribuibil acționarilor s-a dublat până la 1,438 miliarde euro, iar profitul pe acțiune a urcat de la 1,33 euro la 4,40 euro. Cifra de afaceri a crescut cu 13%, până la 22,93 miliarde euro, iar profitul opera­țional a crescut cu 23%, la 3,646 miliarde euro.

O treime din profitul OMV este realizată de către Petrom.

„Cu siguranță, avem un motiv foarte bun să deschidem o sticlă de șampanie după rezultatele din 2018. Acesta a fost un an-record pentru OMV, pentru că am redus în mod substanțial costurile, am avut o producție-record și am anunțat că vom înregistra o nouă majorare a producției în 2019. În consecință, există motive pentru care OMV va înregistra performanțe foarte bune și în 2019", a spus Rainer Seele.

Totodată, CEO-ul austriac a anunțat că grupul său e pregătit să continue investițiile în North Stream II, gazoduct care va transporta pe sub Marea Nordului gazul rusesc în inima Europei, grație Angelei Merkel, pe care nu o doare nici în ștrumfi de sancțiunile americane ce vor să vină.

Pentru modul cum a pledat ieri cauza gazului rusesc, Seele demonstrează cât de adânci sunt legăturile companiei cu Moscova. Companie care, prin ­OMV-Petrom, așa cum am mai spus, finanțează o sumedenie de acareturi media care trosnesc la baza statalității României.

E clar că Moscova, prin ochii lui Seele, nu crede în lacrimi. Doar idioții ­utili sistemului nu văd cum suntem jupuiți de resurse de către falanga vieneză a țarului de la Kremlin.

Când mai vedeți vreo reclamă a OMV-Petrom să știți că acei găgăuzi care găvăresc contra guvernului sunt cu simbrii de la Moscova, dar urlă că ei sunt pro-UE. Ori sunt proști grămadă, ori handicapați.

Orice român cu bun-simț s-ar prinde prin cine atacă azi Kremlinul.”

Miercuri, Compania OMV Petrom a anunțat că investițiile în valoare de câteva miliarde pentru începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră vor fi amânate. Compania a invocat instabilitatea mediului legislativ actual, care „nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție”, se arată în raportul publicat de OMV Petrom pe site-ul Bursei de Valori București.


”OMV Petrom anunța în toamna anului trecut, după apariția legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom și compania americană ExxonMobil.

OMV Petrom este în curs de evaluare a impactului OUG 114 asupra operațiunilor companiei, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă, precizează raportul remis bursei. „Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică”, susține Petrom.