ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OMV nu și-a majorat capitalul social cu contravaloarea terenurilor primite de la stat, reprezentând cel puțin 1,57% din acțiunile Petrom. Dacă acestea ar intra în posesia statului, austriecii nu ar mai fi acționar majoritar la Petrom.

Contractul de privatizare prin care Petrom a ajuns, în anul 2004, în curtea austriecilor de la OMV,  nu a fost respectat, potrivit unui raport al Curții de Conturi. 

Instituția de control reclamă faptul că austriecii nu au efectuat majorarea capitalului cu contravaloarea terenurilor primite de la stat și pe care au primit certificate de atestare a dreptului de proprietate, privând astfel statul de un pachet mai mare de acțiuni, anunță adevarulfinanciar.
 
Curtea de Conturi arată că a dispus încă din anul 2009 inventarierea tuturor terenurilor transferate societății de
către statul român și majorarea capitalului în mod corespunzător. Or, în raportul de pe anul 2015, care a apărut la finele lui 2015, instituția constată că nu s-a finalizat operațiunea. Mai mult, există și o serie nouă de probleme.
 
Astfel, instituția constată „neurmărirea, de către instituția cu atribuții în domeniul privatizării, a modului în care Cumpărătorul și-a respectat obligația asumată prin Contractul de privatizare nr. 5/2004, respectiv de a «depune toate eforturile rezonabile pentru a determina Societatea să pregătească în mod corespunzător documentația necesară și să depună cereri pentru obținerea tuturor certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra Terenurilor în curs de Clarificare, conform legii și în timp util, pentru efectuarea majorărilor de capital social»".
Concomitent, Curtea de Conturi arată că Petrom nu a respectat prevederile articolului 12, alineatul 3 din legea 137/2002 potrivit cărora „administratorii societății comerciale sunt obligați să solicite înregistrarea majorării capitalului social la Oficiul Registrului Comerțului în termen de 30 de zile de la data emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor".