ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:00 Premierul Mihai Tudose le-a spus miercuri, la Guvern, reprezentanților ONG-urilor #rezist, că se va interesa în zilele următoare dacă este nevoie să ceară opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările care vizează legile justiției și Codurile Penale.

Participanții i-au cerut 3 lucruri lui Tudose:

1. Demiterea ministrului Justiției ,Tudorel Toader

2. Amânarea intrării în vigoare a modificărilor legilor justiției prin emiterea de către Guvern a unei Ordonanțe de Urgență în acest sens

3. Formularea unei solicitări oficiale către Comisia de la Veneția cu privire la modificarea legislației penale
 
Potrivit unuia dintre participanți, Mihai Polițeanu, Tudose a răspuns parțial favorabil unei singure solicitări, anume cea legată de consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor justiției. „A zis că în următoarele zile se va interesa și va lua o decizie în consecință", a zis Polițeanu.
 
Știrea inițială
 
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a organizației Inițiativa România, de comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegați din partea organizațiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent și clar.

În desemnarea celor 7 delegați, organizațiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativități cât mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la întâlnire vor participa, în ordine alfabetică: Alexandru Socol - Corupția Ucide, Ciprian Ciocan - Vă Vedem din Sibiu, Laurențiu Ștefănescu - Inițiativa Timișoara, Marius Deaconu - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Mihai Polițeanu - Inițiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENȚA, Radu Dumitriu - delegat al organizațiilor din Diaspora.

 Mihai Tudose a anunțat, sâmbătă, că acceptă întâlnirea propusă de cele 43 de organizații civice.

„Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României și al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranță și deschidere la opinii contrare", a scris premierul Tudose, într-un comentariu publicat sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunității online Corupția ucide.

Reacția șefului Guvernului a venit după ce 43 de organizații civice, active în protestele de stradă în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției și codurilor penale, au adresat o scrisoare deschisă premierului în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluție pentru prezervarea și consolidarea democrației.

Organizațiile semnatare susțin că au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu în privința adoptării legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale.