ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un comitet al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat două rezoluții, dintre care una vizează stabilirea și consolidarea de către Departamentul de Comunicare Globală al Organizației Mondiale a unor „parteneriate cu mass-media noi și tradiționale pentru a aborda narațiunile de incitare la ură”, susține site-ul Reclaim the Net.

Comisia a patra (politică specială și decolonizare) a adoptat, de asemenea, o rezoluție care promovează în continuare planul ONU „Agenda noastră comună”, care, printre altele, propune un act de identitate digital legat de contul bancar - precum și Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), Pactul ONU pentru viitor și Pactul digital global - care promovează, de asemenea, actele de identitate digitale, cenzura și supravegherea, principalele țări fiind principalii susținători ai acestor scheme.

Înainte de adoptarea documentelor, reprezentanții mai multor țări au vorbit în favoarea extinderii cenzurii sub egida ONU, delegatul Italiei pledând pentru utilizarea inteligenței artificiale în combaterea „dezinformării și dezinformării”.

Reprezentantul Regatului Unit a reiterat angajamentul țării față de Pactul ONU pentru viitor și Pactul digital global, a evidențiat legea privind cenzura de mare anvergură, Online Safety Act, și a menționat că aceasta obligă companiile „să elimine conținutul online ilegal, inclusiv dezinformarea și dezinformarea ilegale generate de AI”.

Un alt lucru la care Marea Britanie rămâne angajată, se arată în adresă, este să se implice când vine vorba de caracterizarea „dezinformării” drept o amenințare majoră.

UE a co-semnat, în esență, toate acestea, evidențiind, așa cum o face, dezinformarea rusă, El Salvador, Africa de Sud, Arabia Saudită, Israel și Malaezia exprimându-și, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la „dezinformarea” de diferite tipuri și solicitând ONU să lucreze mai mult la contracararea acesteia.

Delegatul Pakistanului a remarcat că ar trebui să se „colaboreze” cu Big Tech (Meta, Google) și a avertizat că acestea nu ar trebui să pună profitul înaintea necesității de a se alătura „războiului împotriva dezinformării”.

În ceea ce privește persoanele acuzate de răspândirea dezinformării, Pakistanul propune să se folosească de Principiile globale ale ONU pentru integritatea informației, concepute pentru a promova nu numai combaterea „dezinformării” și a „discursului instigator la ură”, ci și cenzurarea și demonetizarea algoritmică a conținutului.

Cu toate acestea, în cadrul unei reuniuni care a avut loc înainte de adoptarea textelor, au fost auzite și unele voci contra, în special cea a Argentinei. Reprezentantul acestei țări s-a arătat îngrijorat de faptul că termenul „discurs de ură” poate fi folosit în mod abuziv de către cei care doresc să înăbușe „dezbaterea pluralistă”.

Potrivit unui comunicat de presă al ONU, acest delegat „s-a disociat” de acele paragrafe din documente care se referă la „discursul de ură, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) și Agenda noastră comună”.