ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE  2.30 După 14 ore de ședință, noii parlamentari din legislatura 2020-2024 au fost validați oficial. Partidele parlamentare PSD, PNL, USR, UDMR și AUR și-au împărțit funcțiile de conducere dar și șefia celor două Camere. Alianța de "centru dreapta" a preluat oficial puterea în Parlament. La Camera Deputaților, Ludovic Orban a fost ales șef după o ședință maraton care s-a terminat cu mult după miezul nopții. De altfel, la deputați, ședință a fost una cu scandal, după ce președintele de ședință, de la AUR, deputatul Lucian Feodorov nu a vrut să mai continue ședința în care urma să fie ales președintele. La Senat, totul a decurs normal și, pentru prima oară în istoria României, Camera Superioară este condusă de o femeie - Anca Dragu (USR), după cum scrie HotNews.
Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților cu 179 de voturi pentru (PNL, USR, UDMR) și 110 împotrivă (voturile PSD). Candidatul PSD - Alfred Simonis a obținut doar 110 voturi. Parlamentarii AUR au părăsit sala îniante de ora 24.00.
De precizat este că președintele Camerei Deputaților este ales pe durata întregului mandat al forului legislativ 2020-2024.
 
ACTUALIZARE 19:45 Liderii partidelor parlamentare au ajuns, luni, la un acord privind împărțirea comisiilor din Parlament. După ce PSD a amenințat că va bloca reunirea noului Parlament, social democrații au primit conducerea mai multor comisii importante, astfel încât parlamentarii partidului să participe la ședințe și să nu blocheze constituirea noului Parlament.
 
Comisiile parlamentare au fost împărțite astfel:
 
Camera Deputaților
 
PSD:

Comisia de transporturi
Comisia economică
Comisia pentru agricultură
Comisia pentru administrație
Comisia pentru învățământ
Comisia pentru abuzuri
Comisia pentru regulament
Comisia pentru afaceri europene
 
PNL:

Comisia pentru buget
Comisia pentru mediu
Comisia pentru sănătate
Comisia pentru Aparare
Comisia pentru tehnologia informației
 
USR-PLUS

Comisia pentru muncă
Comisia pentru cultură
Comisia juridică
Comisia pentru tineret și sport
 
UDMR
 
Comisia pentru politică externă
 
AUR

Comisia pentru egalitate de șanse
Comisia pentru constituționalitate
Minorități
Comisia pentru drepturile omului
 
 
Senat
 
PSD

Comisia pentru constituționalitate
Comisia de politică externă
Comisia pentru afaceri europene
Comisia pentru ape și păduri
Comisia pentru sănătate
Comisia pentru comunicații
Comisia pentru regulament
Comisia pentru drepturile omului
 
PNL

Comisia juridică
Comisia de apărare
Comisia pentru agricultură
Comisia de învățământ
Comisia pentru cultură
Comisia pentru transporturi
 
USR-PLUS

Comisia pentru buget
Comisia economică
Comisia pentru muncă
Comisia pentru mediu
 
AUR

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor
Comisia pentru cercetarea abuzurilor
 
UDMR

Comisia pentru administrație
Comisia pentru mediu

Știrea inițială

Camera Deputaților și Senatul se întrunesc luni în ședință, începând cu ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de președintele României după alegerile parlamentare din 6 decembrie.  În prima zi de lucru a noilor senatori și deputați vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul. Procedurile sunt similare la cele două Camere, diferențe fiind înregistrate în ceea ce privește numărul membrilor comisiilor de validare și procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră.
 
La Camera Deputaților, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului, potrivit news.ro.Biroul Electoral Central a anunțat câți senatori și deputați vor avea în noul Parlament PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR, singurele formațiuni care au reușit să treacă pragul electoral la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Partidul lui Traian Băsescu și cel al lui Victor Ponta nu vor mai avea reprezentanți în viitorul Parlament.

Conform BEC, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat și 110 mandate la Camera Deputaților, în timp ce PNL a obținut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaților. USR-PLUS are 25 de senatori și 55 de deputați,  AUR are 14 senatori și 33 de deputați. UDMR are nouă senatori și 21 de deputați. Minoritățile naționale vor deține 18 mandate de deputat.