OUG privind Codul Administrativ a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Codul administrativ a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de marți, 25 iunie, iar în ședința de miercuri, 3 iulie, i s-au operat unele modificări și clarificări, printre care și cea referitoare la folosirea limbii minorităților naționale în administrația locală, potrivit Agerpres.
„Acest act normativ nu este perfect, trebuie să o recunoaștem de la bun început, dar este un act normativ care va ajunge în Parlament și vor fi făcute corecturile pe care toți actorii politici le vor considera necesare. (...) Prin Codul administrativ stabilim proceduri și termene pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către președinte, pentru motive de oportunitate, poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de 5 zile, iar termenul de răspuns al președintelui este de 10 zile. Legislația actuală nu prevede niciun termen și stăm a la long, fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectată și chiar este venită din blocajele apărute”, a declarat vicepremierul Daniel Suciu, la Palatul Victoria, după adoptarea OUG din 25 iunie.
Potrivit acestuia, modificările aduse de noua versiune a Codului Administrativ vizează următoarele probleme: validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, nu prin hotărârea unei comisii de validare; atestarea domeniului public prin hotărâre de consiliu local sau județean și nu prin hotărâre de Guvern; indemnizațiile de vârstă pentru primari ș.a.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 3 iulie, câteva clarificări la Codul administrativ privind anumiți termeni și anumite proceduri, ca urmare a observațiilor din avizul primit de la Consiliul Legislativ,conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, citat de Agerpres. Acestea vizează chestiuni precum: procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale; eliminarea acordării statutului special pentru anumite categorii de funcționari publici; statutul secretarului general al Guvernului, în sensul că acesta are rang de ministru și nu poate fi în același timp și rang de înalt funcționar public; folosirea limbii minorităților naționale în administrația, instituțiile și serviciile publice ale unităților administrativ-teritoriale în care cetățenii de altă etnie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, dar și în situațiile în care nu se atinge ponderea de 20%, dacă autoritățile publice locale decid acest lucru prin hotărâre de consiliu.
„Pentru o mai mare acuratețe este clarificată procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, se specifică clar entitățile care elaborează și inițiază hotărârea de Guvern prin care un bun trece din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, în sensul că această hotărâre de Guvern se face la solicitarea autorităților locale, iar ministerul care deține bunul respectiv inițiază actul normativ. Până acum Ministerul Dezvoltării Regionale era singurul minister care iniția acest act normativ. De acum încolo, fiecare minister care are în posesie bunul respectiv va iniția respectivul act normativ”, a explicat purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 3 iulie.
Potrivit acestuia, în actul normativ s-a păstrat și extins prevederea despre folosirea limbii minorităților naționale în autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum și în serviciile publice deconcentrate, motivând că decizia ar fi conformă cu prevederile Constituției, ale Codului Administrativ și ale tratatelor internaționale la care România este parte.
„Se menține acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităților publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităților și în situațiile în care nu se atinge ponderea de 20%, așa cum a decis Parlamentul. Se înlocuiește sintagma 'în forma bilingv' cu sintagma 'în limba română și în limba minorităților naționale', pentru o mai multă claritate”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Asociația „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, a anunțat că va organiza, duminică la ora 17:00, un miting de protest în Piața Victoriei din București, împotriva adoptării OUG privind Codul Administrativ al României, care creează premisele ca „limba maghiară să devină, în mod neconstituțional, a doua limbă oficială în stat” și poate duce la „disoluția autorității statului român”.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Știri
Persoane: Daniel Suciu Nelu Barbu
Subiecte: Codul Administrativ
Organizații: Asociația Calea Neamului Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș Guvernul României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)