ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți oameni de știință au început să vorbească despre încercările unor persoane din propria lor breaslă, dar și ale presei și guvernelor, de a-i reduce la tăcere pentru că au îndrăznit să ia în calcul - și să vorbească public sau să scrie despre - ipoteza ca noul coronavirus să fi provenit dintr-un laborator chinezesc, arată Fox News.

„Eram atacați din toate direcțiile de oameni despre care acum știm că, de fapt, gândeau exact la fel (ca noi), dar care au ales să spună exact contrariul, ceea ce este uimitor”, a declarat pentru Fox News doctorul australian Nikolai Petrovsky, profesor de medicină la Universitatea Flinders, în legătură cu reacțiile de respingere pe care le-a primit pentru că și-a exprimat îngrijorarea că pandemia și-ar fi putut avea originea într-un laborator.

Petrovsky nu a fost singurul în această situație, potrivit reportajului lui Benjamin Hall de la Fox News, în care jurnalistul a vorbit cu oameni de știință din Israel, SUA, Australia, Germania, Marea Britanie, Australia și Germania. Aceștia au declarat că au avut parte de reacții ostile chiar și din partea unor colegi care, în sinea lor, credeau, la rândul lor, în posibilitatea scurgerii din laborator. De asemenea, li s-a refuzat publicarea unor lucrări, de teamă că li se vor tăia finanțările pentru cercetare.

„A fost nevoie de doi ani pentru ca aceste lucruri să iasă în sfârșit la iveală și să fie expuse”, a spus Petrovsky.

Oamenii de știință spun că această cenzură se exercita de sus în jos și avea ca scop protejarea comunității științifice de o atenție publică negativă, în rândul cercetătorilor răspândindu-se teama că o conștientizare publică a faptului că pandemia s-ar fi putut extinde ca urmare a unei cercetări de laborator pentru identificarea de noi ținte celulare ar putea împiedica viitoarele experimente.

Mulți membri ai comunității științifice care au încercat să vorbească despre originile COVID-19 au fost etichetați de mass-media și de colegii lor de breaslă ca fiind adepți ai teoriei conspirației la începutul pandemiei, chiar dacă posibilitatea unei erori umane este acum analizată mai atent de experți.

În final, oamenii de știință s-au arătat îngrijorați că cercetările de tipul gain-of-function continuă atât în SUA, cât și în alte țări, în ciuda apelurilor tot mai numeroase pentru stabilirea unor reglementări internaționale. Ei sunt de părere că încercările Chinei, a unor oameni de știință și a mass-mediei de a ascunde modul în care a început pandemia vor împiedica un eventual demers în vederea implementării unor reglementări mai stricte. VIDEO: