ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul american Oregon a reinstituit obligativitatea folosirii măștilor în exterior, impunând atât persoanelor vaccinate, cât și celor nevaccinate să poarte măști atunci când se întâlnesc în spații închise, dar și în aer liber, informează The New York Times.

Guvernatoarea democrată Kate Brown a declarat marți că măștile - care vor fi obligatorii începând de vineri - sunt necesare pentru a combate creșterea numărului de cazuri de coronavirus cauzate de varianta Delta.

„Varianta Delta este mult mai contagioasă decât variantele pe care le-am întâlnit anterior și a crescut dramatic cantitatea de virus în comunitățile noastre”, și-a explicat Brown decizia într-un comunicat. „Măștile s-au dovedit a fi eficiente în reducerea numărului de cazuri și sunt o măsură necesară în acest moment, chiar și în unele zone aflate în aer liber, pentru a ajuta la combaterea Covid-19 și pentru a ne proteja unii pe alții”, a adăugat aceasta, mințind sau dezinformând, întrucât cele mai recente studii arată că măștile nu previn transmiterea coronavirusului, iar varianta Delta este doar mai contagioasă, însă mai puțin patogenă decât tulpina originală.
 
„Deci, se revine la mizeria măștilor în exterior, chiar și pentru vaccinați. Logica? Nici una, trebuie vândute stocurile de măști, trebuie ținuti oamenii în teroare și control. USA dau tonul la toate mizeriile astea tiranice, vorbind ca un dragon care netezește calea Fiarei”, a comentat avocatul Iulian Urban, miercuri, pe Facebook.

Oregonul este primul stat care a reintrodus obligativitatea folosirii măștilor în aer liber, atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate, și unul dintre cele câteva state care au reintrodus obligativitatea folosirii măștilor în interior la nivel statal.

În California, Comitatul Los Angeles a anunțat la începutul acestei luni că va impune purtarea măștilor la concertele în aer liber și la evenimentele sportive mari, care atrag peste 10.000 de persoane.

Conform noii directive din Oregon, măștile vor fi obligatorii în majoritatea spațiilor publice în aer liber, atunci când nu este posibilă distanțarea fizică. Regula nu se aplică în cazul întâlnirilor trecătoare, cum ar fi intersectarea cu cineva pe un traseu de drumeție.

Deși măștile nu vor fi necesare în cazul întâlnirilor în aer liber la reședințe private, oficialii din Oregon au recomandat acoperirea feței în aceste situații atunci când sunt prezente persoane din gospodării diferite.

În timp ce mai mult de jumătate dintre locuitorii statului Oregon sunt „complet” vaccinați, noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au crescut brusc în acest stat, ajungând la o medie zilnică de 2.114 până marți - de la 339, cât era în urmă cu o lună, potrivit unei baze de date a New York Times. Spitalizările au crescut de peste 4 ori în ultima lună, la o medie de peste 940 de pacienți.