ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada Ucrainei în România a cerut anchetarea paradei desfășurată în ajunul Anului Nou, în Berzunți, unde oameni costumați în soldați ruși, vehicule transformate în tancuri și rachete și inscripționate cu „Z” au defilat pe străzi, în încercarea de a surprinde realitățile anului 2022.


Iată ce a transmis Ambasada Ucrainei:

„Cu regret constatăm faptul că în ziua în care Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea federației ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși.
 
Suntem convinși că asemenea manifestare contrazice poziția poporului român, care și-a exprimat sprijinul necondiționat pentru Ucraina în războiul declanșat de către federația rusă împotriva statului ucrainean.

„Sperăm că aceast eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea românească. Simbolurile agresiunii rusești trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată. Apelăm la instituțiile de drept ale Românei să efectueze o anchetă rapidă și detaliată a evenimentului menționat”, a  transmis Ambasada Ucrainei, potrivit Hotnews.
 
 
 
Amintim că legea care se invocă specificăla Art 4 (3): „Nu constituie infracțiune fapta prevăzută la alin. (1) sau (2), dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației.”

După promulgarea Legii minorităților de către președintele de la Kiev, președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski.
 

Șeful statului român „s-a referit pe larg” în timpul discuției la acest subiect care „a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, relatează HotNews.

„Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, precizează sursa citată.
 

La rândul său, președintele Ucrainei a scris pe rețelele sociale despre convorbirea telefonică cu Klaus Iohannis, insistând pe cooperarea în domeniul apărării, însă fără a menționa ceva de Legea minorităților.