ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit oficialilor americani, SUA au transmis Ucrainei că poate folosi armele furnizate de americani pentru a lovi orice forțe rusești care atacă de peste graniță - nu doar pe cele din regiunea de lângă Harkov.

Schimbarea subtilă a mesajelor - care, potrivit oficialilor, insistă că nu este o schimbare de politică - vine la doar câteva săptămâni după ce SUA au dat în mod discret undă verde Kievului să lovească în interiorul Rusiei ca răspuns la un atac transfrontalier asupra orașului Harkov. La vremea respectivă, oficialii americani au subliniat că politica era limitată la regiunea Harkov, printre alte restricții, relatează Politico.

De atunci, forțele ucrainene au folosit arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei cel puțin o dată, distrugând obiective din orașul Belgorod, și au reușit să rețină asaltul rusesc. Dar oficialii ucraineni și alți oficiali europeni au făcut presiuni asupra SUA pentru a slăbi și mai mult restricțiile, permițând Ucrainei să lovească oriunde în interiorul Rusiei.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat marți pentru PBS că acordul cu Ucraina cu privire la tragerea de arme americane în Rusia se extinde la "orice loc în care forțele rusești trec granița de pe partea rusă pe partea ucraineană pentru a încerca să cucerească teritoriu ucrainean suplimentar".

În ultimele zile, Rusia a indicat că ar putea acționa în curând asupra orașului Sumy din nord-estul țării, care se află, de asemenea, în apropiere de granița rusă. Dacă acest lucru se va întâmpla, politica s-ar aplica și acolo, a declarat Sullivan.

"Nu este vorba de geografie. Este vorba de bun simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță", a declarat Sullivan.

Doi oficiali americani, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre discuții, au susținut că permiterea Ucrainei de a lovi în interiorul Rusiei ca răspuns la contraatacul de oriunde de peste graniță nu reprezintă o schimbare de politică de când a fost luată decizia de la Harkov. Inițial, mișcarea a fost caracterizată doar în contextul asaltului în curs de la Harkov, dar acest lucru nu a exclus posibilitatea de a riposta la alte atacuri transfrontaliere, a declarat unul dintre oficiali.

Cu toate acestea, limbajul lui Sullivan este semnificativ diferit de ceea ce au declarat oficialii americani în luna mai, când a fost detaliată noua politică. La acea vreme, un oficial american de rang înalt a spus: "Președintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească arme americane în scopul contracarării focului în Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta la forțele rusești care o lovesc sau se pregătesc să o facă".

Politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei "nu s-a schimbat", a subliniat oficialul.