ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bolșevica Ana Pauker, unul dintre cele mai sinstre personaje ale perioadei comuniste din România, apare pe afișul unui simpozion organizat de Consiliul Județean Vaslui și dedicat personalităților feminine „deschizãtoare de drumuri, care ne-au format identitatea și au fãcut cunoscutã România în lume”. Simpozionul este înscris în programul „Centenarul Marii Uniri – 2019” al Ministerului Culturii si Identitãții Naționale.

Inițial, afișul în care era prezentat simpozionul o includea și pe Ana Pauker, alături de Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan sau Smaranda Brăescu. Ulterior, după ce au realizat această gravă eroare, criticată pe rețelele de socializare, organizatorii au modificat afișul și au înlocuit fotografia Anei Pauker cu cea a savantei Ștefania Mărăcineanu.

Ana Pauker a fost unul dintre cei mai duri promotori ai stalinismului în România, de după 23 august 1944. A fost descrisă de contemporani drept o personalitate malefică, dominată de un fanatism aparte, și care, împreună cu Vasile Luca și Teohari Georgescu, a fost responsabilă de sovietizarea României.

„A o pune pe sinistra bolșevică în rând cu eroinele României Mari este un sacrilegiu care denotă lipsă de bun simț istoric și național a celor care au facut acest afiș. Repet comentariul din postarea anterioară și aștept răspunsul celor responsabili: ANA PAUKER nu este "o femeie celebră a României Întregite" - ci din contră, o femeie celebră a României Înrobite. Prezența ei pe acest afiș, prezentată în mod egal, alături de eroine ale României Mari, este o jignire adusă memoriei celor din urmă. Cine a aprobat prostia asta ar merita să-și facă măcar mea culpa și să schimbe afișul manifestării, cât mai e timp. Aberația este, cu adevarat, revoltatoare! ”, a scris pe Facebook Irina Petre Stroe.