ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a ratat ocazia de a include operele lui Brâncuși în patrimoniul UNESCO, statul român este pe punctul de a pierde una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului, „Cumințenia Pământului”. Pentru că guvernul român a făcut oferte în ”bătaie de joc”, mai mult ca sigur, următorul proprietar nu va fi statul român”, spune avocatul Bogdan Grabowski, cel care le reprezintă pe Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, proprietarele sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

"Negocierile este posibil să se fi terminat. Totul depinde de Guvernul României şi de primul ministru, dacă încearcă să facă o ofertă serioasă. Toate ofertele avansate sunt în bătaie de joc şi au ca scop să facă afaceri pe seama cetăţenilor români", a declarat, miercuri, avocatul Bogdan Grabowski.

"Dreptul de preemţiune deţinut de Guvernul României, care a expirat pe 4 octombrie 2014, se exercită în limitele stabilite de proprietari. Cererea de ofertă este făcută pentru 20 de milioane de euro şi statul român trebuie să spună dacă exercită dreptul de preemţiune. Dacă da, îl exercită la această sumă. Dacă nu acceptă suma, trebuie să propună una foarte apropiată de aceasta. Dacă propune 1 sau 2 milioane de euro, nu avem ce discuta", a mai spus Grabowski.

"Nu trebuie să uităm că este vorba despre Brâncuşi. Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare. Şi mai spun că-i interesează valorile naţionale", a mai declarat reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului".

Referitor la existenţa unor posibili cumpărători privaţi, Grabowski a declarat că acestea sunt "în stand-by", din cauza faptului că statul român nu este hotărât. 

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, realizată de Brâncuşi în 1907, a fost evaluată la circa 20 de milioane de euro, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. În aceeaşi lună, Guvernul a mandatat Ministerul Culturii să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturi