ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cedarea de teritorii Rusiei în schimbul aderării la NATO ar putea fi o soluție pentru a pune capăt războiului, a declarat șeful de cabinet al secretarului general al NATO, scrie Unherd.

În cadrul unei dezbateri organizate marți la Arendal, Norvegia, Stian Jenssen a susținut că este important să se discute despre aranjamentele de securitate ale Ucrainei după încheierea războiului.
 
În comentariile raportate de cel mai citit ziar norvegian, VG, Jenssen a reiterat linia oficială a NATO potrivit căreia, în ultimă instanță, Ucraina este cea care decide când și cum va negocia. Dar propunerea sa de secesiune teritorială depășește orice a discutat public șeful său, Jens Stoltenberg.

Jensen a insistat că propunerea sa nu este definitivă, dar că ar putea fi o "posibilă soluție". Șeful Statului Major al NATO a subliniat că Rusia "se luptă enorm din punct de vedere militar" și că pare "nerealist că [aceasta] poate cuceri noi teritorii". Provocarea, a precizat el, este cât de mult teritoriu "reușește Ucraina să recupereze".

Până în prezent, Ucraina a obținut câștiguri teritoriale limitate ca parte a contraofensivei sale mult așteptate. Progresul a fost îngreunat de câmpurile minate amplasate pe scară largă de Rusia și de fortificațiile puternice, cu lupte majore de-a lungul întregii sale linii de front. Într-o declarație de luni, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a afirmat că armata ucraineană a reușit să recucerească aproape trei kilometri pătrați în cursul săptămânii trecute în jurul orașului Bakhmut, care a fost distrus, însă trupele rusești își continuă asaltul în jurul orașelor Kupyansk și Lyman din est.

Apartenența la NATO rămâne o chestiune spinoasă - și foarte divizivă - pentru aliații occidentali. În timp ce unele țări, cum ar fi statele baltice și Regatul Unit, sunt mai optimiste cu privire la aderarea Ucrainei, altele - și anume Franța, Germania și SUA - sunt mai îngrijorate de riscurile de escaladare. 

Luna trecută, liderii țărilor NATO s-au reunit la Vilnius pentru a discuta dacă se poate ajunge la un acord. Aliații au făcut unele progrese prin crearea unui nou consiliu NATO-Ucraina și a unui program multianual pentru a "ajuta la tranziția" Ucrainei către echipamentele și standardele NATO. În plus, grupul a publicat un comunicat în care se afirmă: "Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a se alătura Alianței atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile". 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a criticat summitul ca fiind "absurd" pentru că nu a oferit un calendar pentru aderarea țării sale. Dar comentariile lui Jensen din Norvegia din această săptămână indică o posibilă dorință de a avansa în vederea aderării - deși cu prețul unor concesii teritoriale.

La sfârșitul lunii martie a anului trecut, președintele ucrainean a sugerat că ar fi dispus să accepte controlul rusesc asupra regiunilor estice ale Ucrainei, dar poziția sa s-a înăsprit în ultimul an și jumătate. În cadrul unei misiuni chineze de pace în Ucraina la începutul acestui an, ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că pacea depinde de "respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei". El a adăugat că "Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului".
 
Ministerul ucrainean de Externe a calificat drept "complet inacceptabile" discuțiile privind aderarea Ucrainei la NATO în schimbul renunțării la anumite teritorii, potrivit NewsinFrance

Comentariul a fost făcut de către Oleg Nikolenko, reprezentant al departamentului de politică externă, după ce o serie de m media, referindu-se la publicarea în publicația norvegiană VG, a difuzat declarația lui Styan Jenssen - șeful biroului secretarului general al NATO. VG scrie că, potrivit lui Jensen, una dintre etapele de încheiere a războiului ar putea fi renunțarea de către Ucraina la o parte din teritoriul său în schimbul aderării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Jenssen a declarat acest lucru în timpul dezbaterii de la Arendal, scrie VG. Însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după cum notează publicația norvegiană, a declarat în repetate rânduri că condițiile oricărei negocieri cu Rusia privind încetarea ocupației trebuie să fie formulate de Ucraina.

"Am subliniat întotdeauna că Alianța, ca și Ucraina, nu face comerț cu teritorii. În mod conștient sau inconștient, participarea oficialilor NATO la formarea unei narațiuni despre posibilitatea ca Ucraina să se retragă din teritoriile sale face jocul Rusiei", a scris marți pe Facebook Oleg Nikolenko, reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe, ca răspuns la publicația citată.

Planul de pace în 10 puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski (sau "formula de pace" - RS) prevede, în special, că orice negocieri la Moscova pot începe numai după returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv a Crimeei anexate, și retragerea trupelor rusești din toate regiunile ocupate de acestea.
 
Reamintim că Ucraina trebuie să cedeze și României, stat aflat în prima linie a NATO, zone din Transcarpatia, nordul Bucovinei cu Cernăuții, sudul Basarabiei și Insula Șerpilor.