ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie. Declarația a fost făcută miercuri, la Washington, pentru Radio România Actualități (RRA), de John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

John Heffern a participat, miercuri, la Biblioteca Congresului Statelor Unite, la o recepție dedicată Zilei Naționale a României.

Activarea sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu la 18 decembrie "demonstrează foarte, foarte puternic o bună guvernare, transparență și lupta anticorupție", a declarat el.

"Am fost foarte entuziasmat să văd ce se s-a întâmplat la București în ultimele două luni. Secretarul de stat (John) Kerry a calificat angajamentul României pentru o bună guvernare drept un model pentru alte țări", a adăugat oficialul american.

Întrebat despre situația de securitate din regiune, el a atras atenția că există "provocări de peste tot". "Dinspre Est avem, desigur, probleme cu agresiunea Rusiei în Ucraina, avem probleme în Sud, de asemenea. Din perspectiva poziționării sale geografice și a angajamentului politic, România este importantă pentru noi, pentru a putea face față acestor provocări", a adăugat John Heffern. 

Rusia a susținut în ultimii ani că acest sistem reprezintă o amenințare majoră la adresa securității sale și a avertizat în repetate rânduri că își va spori la rândul său propriul arsenal.

Luna trecută, Moscova a cerut, prin vocea șefului Departamentului de neproliferare din MAE rus, abandonarea planurilor privind amplasarea scutului antirachetă în România. Responsabilul rus afirma că amplasarea elementelor antirachetă în țara noastră ar reprezenta o "încălcare flagrantă" de către Statele Unite a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
 
Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, spunea că sistemul va deveni complet operațional în martie 2016.