ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul dintre palate privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim a fost comentat marți de un înalt oficial american. Aflată la București, Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, șeful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri în zona Europa și Eurasia, a declarat răspunzând unei întrebări legate de diferendul dintre Cotroceni și Palatul Victoria, că SUA nu impun României mutarea ambasadei la Ierusalim.


„Discuțiile cu oficialii români pe această tema sunt discuții deschise între prieteni, iar aceste lucruri nu vor afecta parteneriatul strategic dintre România si SUA. Decizia președintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim este una care are legătură cu situația din teren, dar nu are impact asupra niciunei rezoluții finale. Guvernul meu lucrează din greu la elaborarea unui plan de pace pentru Orientul Apropiat, iar ceea ce dorește România sau orice altă țară să facă în aceasta privință depinde exclusiv de decizia fiecăreia”, a declarat Millard, conform ziare.com.

Luni, în cadrul unei ceremonii speciale, moment considerat drept istoric de statul evreu, Statele Unite și-au mutat oficial ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reamintim că Liviu Dragnea a anunțat, în 19 aprilie, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are "o valoare foarte mare pentru administrația americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.   Administrația Prezidențială a transmis, o zi mai târziu, că președintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare și că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele și implicațiile politice externe ale acestuia”.